Bedrijven en Hogeschool werken nauw samen in innovationlabs

Erik de Kuik

Erik de Kruik, Dutch Innovation Factory (foto door Kern Thompsen)

Samenwerken is het toverwoord op het bedrijvenpark in Zoetermeer, waar De Haagse Hogeschool en allerlei bedrijven ‘samenklonteren’ in innovationalabs. “Een innovationlab is een broedplaats, waar men samen aan de slag gaat met maatschappelijke onderwerpen als e-health en vergrijzing, vertelt voormalig ambtenaar Eric de Kruik. Hij is aangesteld om gemeente, Hogeschool en bedrijven bij elkaar te brengen. “Hier wordt met name gewerkt aan vier speerpunten: e-health, smart mobility, cybersecurity en datascience. We werken aan oplossingen door technische innovatie of op het gebied van digitalisering. De stad fungeert als living lab, maar we hebben ook fysieke testlocaties, waar allerhande ideeën kunnen worden uitgeprobeerd. Zo fungeert een nul-op-de-meterwoning als proeflocatie voor e-healthoplossingen.”

Voor de bedrijfsvoering is zo’n park als dit heel fijn: “Bedrijven willen graag een plek om met studenten te werken. De meeste bedrijven zijn ook echt betrokken bij de Hogeschool. Ze wisselen ideeën uit en bieden stageplekken. En uiteindelijk voorziet de school hen dan ook weer van goed personeel.”

“De Hogeschool is dichtbij, dat werkt goed samen”

Koen van der Burg

Koen van der Burg, Projectmanager Crosspring (foto door Kern Thompsen)

Start-ups krijgen een duw in de rug van zogenoemde incubators, zoals Crossspring in Zoetermeer. Dit bedrijf helpt start-ups binnen achttien maanden te komen van een conceptioneel idee tot een bv, aldus projectmanager Koen van der Burg.

Crossspring vestigde zich op een bedrijvenpark in Zoetermeer, in één pand, samen met andere it-bedrijven. Dat werkt makkelijk samen: “Onze start-ups gebruiken bijvoorbeeld programmeertalen om applicaties te ontwikkelen. Andere bedrijven hebben die kennis in huis en kunnen daarbij helpen.”

Door de nabijheid van de Haagse Hogeschool kan Van der Brug bovendien sneller beschikken over stagiaires. “We zijn ook samen een minor IT en Entrepeneurship gestart. En het tekort aan it’ers is groot. Die betrekken we zo makkelijker van de Hogeschool.”

Het bedrijvenpark in Zoetermeer wordt binnenkort nog aantrekkelijker. “Eind dit jaar opent het nieuwe station. Met de auto kon je hier al goed komen, maar openbaar vervoer was lastig. Met het nieuwe station (busterminal en Randstadrail incluis), worden we nog beter bereikbaar. Omdat we veel mensen uit het buitenland op bezoek krijgen, is dat een belangrijk visitekaartje.”

“Hier heb je echt een campus gevoel"

Floris Venneman

Floris Venneman, BureauVijftig (foto door Kern Thompsen)

Het bedrijf van Floris Venneman, BureauVijftig, biedt hulp bij de ontwikkeling en het vermarkten van producten voor ouderen. “We werden ook geregeld benaderd door startups, voor een investering en begeleiding. We zochten bovendien nog een plek om te werken. Ik werd getipt over een bedrijvenpark in Zoetermeer en gaandeweg ontstond het idee om daar, samen met Fundis en Monuta, een apart bedrijf op te richten dat zich bezighoudt met startups. Dat werd Grey Valley. Nu zitten we met meerdere startups bij elkaar op duizend vierkante meter. Mooi is dat het goed bereikbaar is, een goeie plek om te zijn voor startups en investeerders: pal aan de A12 en je zit zo in Utrecht, Amsterdam en Den Haag. En er komt een nieuw station. Zoals wij hier zitten, op de Dutch Tech Campus, heb je ook echt een campus gevoel. Met een fantastische kantine en veel reuring door de verschillende bedrijven.”

Intussen is Venneman ook in gesprek met de nabij gelegen Haagse Hogeschool over samenwerking. “Wij kunnen studenten begeleiden die producten ontwikkelen. En we hebben de ict-opleiding vlakbij. Studenten ontwikkelen er bijvoorbeeld apps, die ze willen testen in een living lab, zoals een verzorgingshuis. Wij hebben het netwerk om dat te organiseren.”