W&G Brinkhorst begon in 1954 als poelierszaak op het Museumplein en verhuisde dertig jaar geleden naar bedrijventerrein De Klomp. “We wilden ons specialiseren in het leveren van kip, kalkoen, wild en gevogelte aan de professionele, niet-huishoudelijke markt”, legt Wilco Brinkhorst uit. “Daarvoor hadden we meer ruimte nodig, en die was gelukkig in voldoende mate binnen de gemeente Ede beschikbaar.”

Regio in ontwikkeling

Inmiddels zijn er meer foodbedrijven in de regio neergestreken en ontwikkelt Ede een Food- en Businesspark bij De Klomp. De locatie is, op steenworp afstand van de A12 en nabij NS-station Veenendaal-De Klomp, zowel met de auto als met openbaar vervoer goed te bereiken. “Ede is ook een mooie stad om te verblijven en te wonen”, schetst Brinkhorst. “Er is cultuur en natuur. Voor ons is de vestiging op de Veluwe een enorm pluspunt. Het spreekt tot de verbeelding dat het wild voor onze producten gedeeltelijk hier wordt gejaagd. We zitten ook in de kern van de FoodValley regio. Ons bedrijf past bij uitstek in deze omgeving.”

Voordelen

Brinkhorst woont al zijn hele leven in Ede en kent dus de voordelen voor zowel bewoners als bezoekers van de mooie Veluwse gemeente. Hij weet ook uit ervaring dat de mentaliteit van medewerkers uit de regio goed is. “Het zijn gemotiveerde vakmensen. Daar komt bij dat de lokale en regionale overheden hier actief meedenken en samenwerkingsverbanden tussen het bedrijfsleven en bijvoorbeeld de gezondheidszorg en de wetenschap stimuleren.”     

 Lokale en regionale overheden denken hier actief mee voor samenwerkingsverbanden

Omdat W&G naast rauwe ook gegaarde vleesproducten aanbiedt, heeft het bedrijf connecties met onder meer de Universiteit van Wageningen. “Ze doen er veel onderzoek naar gezonde voeding”, licht Brinkhorst toe. “De resultaten helpen ons bij het samenstellen van het assortiment, met onder andere ingrediënten voor specifieke doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan eiwitrijke producten voor ouderen met ondervoeding. Daarnaast hebben we klanten als sportcentrum Papendal, waar ze veel belang hechten aan gezonde, energierijke voeding.”

Samenwerkingspartners

De wild en gevogelte-specialist is met name enthousiast over de positiviteit die Ede uitstraalt. “Ze zorgen niet alleen voor een goed ondernemersklimaat, maar stimuleren en organiseren ook evenementen en bijeenkomsten om mensen met elkaar in verbinding te brengen. Zo ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden, met name voor foodondernemers. Dat is het grote voordeel: je hebt hier allerlei partijen uit de foodsector bij elkaar, dan is elkaar helpen en samen vernieuwen vanzelfsprekend.”

Je hebt hier allerlei partijen uit de foodsector bij elkaar

Essensor vestigde zich in 2003 vanuit Delft in Ede vanwege de concentratie van foodondernemers en -activiteiten in de regio. “Wij testen voor voedingsfabrikanten de smaak en de geur van hun producten en veel van onze klanten zitten in deze streek”, legt directeur en oprichter Wim Vaessen uit. “Daar komt bij dat de samenstelling van de bevolking representatief is voor het Nederlandse publiek en dat het voor consumenten uit onze testpanels een plezierige locatie is. Met de A12 vlakbij is het voor klanten makkelijk te bereiken.”

De FoodValley was indertijd nog in ontwikkeling, tekent Vaessen daarbij aan. “Waar we wel van begin af aan van profiteerden, was de nabijheid van potentiële samenwerkingspartners, ook in andere sectoren. Ziekenhuis De Gelderse Vallei – hier vlakbij – hecht veel waarde aan voeding in relatie met gezondheid. Ons vak is vooral voor onze klanten informatie verzamelen die hen helpt hun productaanbod te optimaliseren. Er is dus een link met de informatietechnologie, die goed vertegenwoordigd is in Ede en ook in Veenendaal. Denk ook aan TNO, dat nu nog in Zeist zit maar ook naar FoodValley gaat verhuizen, en aan het Global Food Innovation Centre van Unilever."

Rol overheid

Vaessen heeft waardering voor de rol die de overheid vervult. “Je merkt dat het thema food door het gemeentebestuur levend gehouden wordt en dat heeft zichtbaar effect. Mensen hier doen bijvoorbeeld graag mee aan de testen die wij organiseren.” Commercieel directeur Jan Willem Steunenberg van Essensor benadrukt dat het integrale voedselbeleid op diverse terreinen effect heeft. “Er wordt bijvoorbeeld ingezet op de reductie van suiker, zout en vet in voedingsmiddelen. Ook de provincie focust sterk op food, onder meer door het beschikbaar stellen van Europese subsidies. Bijeenkomsten en evenementen staan vaak in het teken van food, wat leidt tot nieuwe samenwerkingsverbanden en initiatieven.”

Veel potentie

“Het leuke is dat als je food als vehikel gebruikt, mensen elkaar heel gemakkelijk vinden”, constateert Vaessen. “Verder heeft deze regio ontzettend veel potentie. Dankzij de universiteiten en hogescholen zijn er veel talenten die hier willen komen werken. De arbeidsmoraal is goed en Ede is een aantrekkelijke stad om te wonen en te bezoeken. Wij willen dat consumenten en proevers graag naar ons toekomen. Ook daarom, hebben we gemerkt, is dit een perfecte vestigingsplaats. Zeker als hier vanaf 2020 kennis over voeding en de beleving van voeding samenkomen in het World Food Center.”