De noodzaak voor een herstructurering werd groter nadat onder andere de criminaliteit in het gebied toenam. “Als ondernemers hebben wij toen besloten ons te organiseren in een vereniging en onszelf het keurmerk Veilig Ondernemen op te leggen”, vertelt Henk de Hartog, bestuurslid OVPK en directeur van Maiken Control Systems, een onderneming die zich richt op het ontwikkelen en leveren van dynamische verlichting. “Tegelijkertijd hebben wij de gemeente benaderd met een financieringsaanvraag. Omdat daar enige tijd overheen gaat hebben wij als OVPK besloten de boel te versnellen door een deel van de plannen uit eigen zak voor te financieren.”


Energie neutraal

Inmiddels is er dankzij de aanpak een camerasysteem met kentekenherkenning geïnstalleerd, is er een eigen glasvezelnetwerk aangelegd en is er op de openbare weg energiezuinige verlichting geplaatst. De Hartog: “De volgende stap zijn sensoren die Co2-uitstoot en fijnstof kunnen meten zodat we ons uiteindelijke doel, namelijk een energieneutrale omgeving, kunnen bereiken. Innovatie en duurzaamheid vinden we belangrijk en daar willen we ook een voorbeeldfunctie voor andere bedrijventerreinen uit de omgeving in vervullen.”
De samenwerking met de gemeente en provincie is vanaf het begin af aan goed geweest en dat moet ook in de toekomst zo blijven. “Wij willen dat Neder-Betuwe the place to be wordt wat betreft technologische ontwikkelingen”, vertelt de Hartog. De ondernemers zitten dus niet stil. De Hartog: “Momenteel wordt er geen vierkante meter onbenut op ‘t Panhuis. De afgelopen jaren zijn er veel oude panden gesloopt en nieuwe gebouwen, met zonnepanelen, neergezet. Eén van de ondernemers op het terrein heeft zelf een warmtekrachtcentrale gebouwd. De criminaliteit is aanzienlijk gedaald en ook wat betreft duurzaamheid zijn we optimistisch: in 2020 willen we omgevingsfactoren als CO2, fijnstof en geluid met maar liefst vijftig procent hebben verminderd.”

Opzoek naar Gelderse bedrijventerreinen? Bekijk hier onze app:
Ga hier naar de bedrijventerreinen app.