Peter Nijhuis

Commercial Managing Director NKL

NKL, onderdeel van het Japanse Menicon, ontwikkelt en verkoopt al decennia lang contactlenzen en doet zijn R&D en productie geheel in eigen huis. Het bedrijf is enkele jaren geleden vanuit het centrum verhuisd naar bedrijvenpark Waanderveld.

“We begonnen in een klein pandje in hartje Emmen, maar bleven uit ons jasje groeien”, zegt commercial managing director Peter Nijhuis. In gesprek met de gemeente werd een stuk braakliggende grond gevonden dat paste bij de plannen. Vertrekken uit de stad was ook geen optie. “Veel van onze mensen wonen in de omgeving. En zij zijn ons belangrijkste kapitaal.”

Soepel

Nijhuis is erg te spreken over het vestigingsklimaat. Zo werd er door de gemeente goed meegedacht toen de plannen enkele keren wijzigden. “Ons pand is veel groter geworden, dan aanvankelijk bedacht. De vergunningaanvragen hiervoor zijn goed begeleid.” Het contact was intensief, vult hij aan. Zelfs de toenmalige burgemeester heeft zich volgens hem hard gemaakt voor een soepel proces. “Dat geeft je het gevoel dat je heel welkom bent.”

Allure

Door NKL’s internationale oriëntatie, verkoop en het Japanse moederbedrijf is het volgens Nijhuis tekenend dat zijn organisatie nog steeds in Emmen zit. Andere bedrijven in de groep zijn bijvoorbeeld gevestigd in bekendere plaatsen als Frankfurt en Parijs. “Menicon ziet geen noodzaak om ons te verplaatsen.

Vanuit Schiphol ben je hier zo, zeker vergeleken met lange afstanden die in het buitenland gebruikelijk zijn. Het college van B&W is bovendien altijd bereid om internationale gasten te ontvangen. Dat helpt ons ook enorm.” De laatste jaren heeft Emmen ook meer de allure van een grote stad gekregen, besluit hij. “Gasten die wij meenemen de stad in zijn altijd positief verrast.”

Het kantoor van Hartman Expeditie.

Hartman Expeditie vervoert dagelijks groente, fruit, bloemen en planten van en naar Scandinavië, met het accent op Denemarken. Waarbij het bedrijf veelal kleine, gekoelde zendingen ophaalt door heel Nederland en die hergroepeert voor efficiënt transport naar het hoge noorden.

Draaischijf

Vestiging in regio Emmen is om meerdere redenen belangrijk voor de bedrijfsactiviteiten, stelt directeur Sybo Prakken. Zo is er snelle aansluiting op de A37, de belangrijkste verbinding naar Noord-Duitsland en Scandinavië. En is de reistijd naar Denemarken gunstig door de noordelijke ligging.

Vestiging in regio Emmen is om meerdere redenen belangrijk voor de bedrijfsactiviteiten.

“Je rijdt er vanuit hier in een uur of acht heen, waardoor onze chauffeurs voldoende tijd overhouden om daar nog te kunnen lossen bijvoorbeeld.” Er wordt op de ritten tussen Nederland en Denemarken ook telkens gewisseld van chauffeur. Zodat er weer een frisse chauffeur richting Denemarken vertrekt. Prakken: “Onze locatie fungeert dus als een soort draaischijf.”

Omgeving

Na het overgrote deel van het bijna dertienjarige bestaan in een huurpand te hebben gezeten, werd enige tijd geleden besloten een nieuw, eigen pand te bouwen. Op een vrij liggende locatie in de gemeente. “We hebben nog wel in de omgeving gekeken, maar hadden bij Emmen het gevoel dat we het beste begrepen werden”, aldus Prakken.

Hij noemt onder andere de inspraak die het bedrijf kreeg in de indeling van de kavel. De aanvankelijke indeling was namelijk niet helemaal passend. Maar dat kon worden veranderd. “In overleg hebben we het zo aangepast dat het voor ons het best werkbaar is. Het contact daarover, en over andere zaken, verliep heel vlot.” Het blijkt tekenend voor het verdere traject. “Eigenlijk zijn er geen hobbels geweest. Het bouwtraject heeft volgens het spoorboekje gelopen. Mede daardoor voelen we ons goed thuis hier.”