Peter Paul van ’t Veen

Peter Paul van ’t Veen
Programma Directeur Buildings & Infrastructures TNO

“Door integrale gebiedsontwikkeling bespaar je op kosten en voeg je waarde toe. Belangrijke voordelen voor eigenaren en gebruikers. Zo gaan we steeds efficiënter gebruik maken van de beschikbare infrastructuur en met de opgedane kennis nieuwe gebieden slimmer inrichten. Het begint allemaal met delen.”

Stekker

“Gebouwen worden steeds slimmer; ze krijgen een “stekker”. In de praktijk betekent dit dat ze worden aangesloten op het internet en onderdeel gaan uitmaken van “the internet of things”.

Sensoren gaan slim verlichting aansturen en registreren wanneer mensen in een ruimte zijn of een deur open gaat. Het zijn maar enkele voorbeelden. Het meten daarvan levert een gigantische stroom aan data op.”

Sturen met data

“TNO ontwikkelt samen met partners gebouw management systemen die de datastroom kunnen filteren en managen. Dergelijke systemen analyseren de datastroom en stellen ons in staat om belangrijke informatie te visualiseren, zodat we er echt op kunnen sturen.

Daaraan gekoppeld ontstaan services (everything as a service). Beveiliging bijvoorbeeld, wordt effectiever door integratie van camerabeelden in het gebouw informatie systeem. De volgende stap is de link naar gebiedsontwikkeling; meerdere gebouwen communiceren met elkaar. Een stap die belangrijk is voor de toekomst.

De eerste contouren worden al zichtbaar. Services kunnen worden gedeeld. Denk aan voor de hand liggende zaken als laadpalen, parkeren, maar ook aan gezamenlijke duurzame energieopwekking. En wat te denken van een beter te voorspellen bereikbaarheid. Haalbare voordelen die binnen handbereik liggen door informatie te delen.”