Wim Jansen

Wim Jansen
Bestuurslid werkgeversvereniging in Holten

Het bedrijventerrein in Holten bestaat al sinds 2000. In die tijd waren er nog geen glasvezelvoorzieningen. Glasvezel, een dunne, sterke draad van glas, kan signalen snel en betrouwbaar over grote afstanden versturen.  

“Steeds meer dataopslag van bedrijven gebeurt tegenwoordig in de Cloud,” vertelt Wim Jansen, bestuurslid van de werkgeversvereniging in Holten. “De conventionele manier van data verzenden met  koperen draden voldeed al langer niet meer. Daar liepen wij in op het bedrijventerrein ook tegen aan. 

Daarnaast waren nog niet alle panden gevuld met bedrijven. Om nieuwe ondernemingen aan te trekken en te voorzien in de behoefte van ondernemers zijn de eerste stappen gezet om een glasvezel infrastructuur aan te leggen in samenwerking met de gemeente Rijssen-Holten.”

Onmisbaar

Leo van der Ree

Leo van der Ree
Directeur van gebiedsontwikkelaar Area Development Twente

Ook op de Technology Base, de voormalige vliegbasis Twenthe, is glasvezelverbinding onmisbaar. Deze bijzondere locatie wordt gebruikt als bedrijventerrein waar uiteenlopende bedrijven tussen de hangars, shelters en taxibanen hun producten kunnen ontwikkelen, testen en oefenen. Zo heeft de brandweer samen met andere hulpdiensten een Safety Campus opgezet.

Daar worden nieuwe materialen getest op bijvoorbeeld brandveiligheid en worden mensen opgeleid. Daarnaast is er een Fieldlab dat zich richt op het ontwikkelen van oplossingen met innovatieve lichtgewicht materialen, die onder andere gebruikt worden voor vliegtuigconstructies, onderdelen van auto’s zoals bumpers en autozitjes, maar ook bijvoorbeeld voor prefab-stallen in de bouw.

Op de Technology Base worden tevens vliegtuigen gerecycled en is er een ontwikkel- en testcentrum voor drones: Space53. Voor dergelijke moderne bedrijven is glasvezelverbinding essentieel. “Zonder glasvezelverbinding vestigen bedrijven zich hier simpelweg niet,” legt Leo van der Ree, directeur  van gebiedsontwikkelaar Area Development Twente, uit. “Glasvezel is echt een randvoorwaarde voor ondernemers bij het kiezen van een geschikte vestigingsplaats.”

Geschikt bedrijf

Voor zowel het bedrijventerrein in Holten als de Technology Base is het niet gemakkelijk geweest om een geschikt bedrijf te vinden om glasvezel op de bedrijventerreinen aan te leggen. De grote partijen in de markt vonden het terrein te klein, waardoor zij het niet rendabel vonden om glasvezel aan te leggen. Uiteindelijk is het gelukt om voor beide terreinen een partij te vinden die dit op snelle en relatief goedkope manier voor ze heeft gerealiseerd.

Van der Ree raadt aan: “Kijk goed naar het totale financiële plaatje. Is er bijvoorbeeld voorfinanciering nodig en kun je per aansluiting betalen? Kan het bedrijf snel en betrouwbaar de glasvezelverbinding aanleggen op het bedrijventerrein? Heeft het bedrijf garanties van organisaties, die zich eventueel gaan vestigen op het terrein nodig? Als je als ondernemer al deze zaken goed op een rij hebt, dan pas kun je komen tot een goede keuze. Wij zijn heel tevreden over het bedrijf dat de glasvezel voor ons heeft aangelegd.”

Meer diensten

Internet via glasvezel is in opkomst, want het biedt bedrijven veel voordelen in het digitale tijdperk, waarin data versturen steeds belangrijker wordt. Het zorgt voor een symmetrische internetverbinding waarbij uploadsnelheid even groot is als downloadsnelheid. Hierdoor kunnen grote bestanden makkelijk verstuurd en ontvangen worden.

Glasvezel biedt tevens goede mogelijkheden voor video-conferencing zonder dure lijnen en systemen, maar ook andere diensten zijn mogelijk via glasvezel, zoals het beheer van alarm- en camerasystemen. Om inbraak te voorkomen is op het bedrijventerrein in Holten onlangs een camerasysteem geïnstalleerd.

Jansen: “Van de ondernemers kwam dit verzoek, omdat wij op het bedrijventerrein weleens te maken hebben met ongewenste bezoekers. Dankzij de realisatie van een glasvezelverbinding door onze leverancier hebben wij adequaat op deze behoefte in kunnen spelen.”