Bovendien levert de Tilburg University goed opgeleide professionele medewerkers aan de lokale industrie. De vraag naar hoogwaardige logistieke gebieden is groot, maar het aanbod klein. Dat maakt Tilburg bijzonder aantrekkelijk, stelt SEGRO.

Als toonaangevende eigenaar, asset manager en ontwikkelaar van moderne warehousing en lichte industrieel vastgoed is de strategie van SEGRO aanwezig te zijn op belangrijke Europese locaties voor de logistieke markt. Dit om klanten toegang te bieden tot een pan-Europees platform. Nederland is Europa’s centrale hub voor overzeese handel. De logistieke markten van Nederland en Duitsland zijn sterk met elkaar verbonden en beide spelen belangrijke rollen in hun nationale economieën. Het handelsvolume tussen Duitsland en Nederland is 156 miljard euro. De logistieke as is de belangrijkste van Europa.

Naast Rotterdam is Tilburg een hot spot voor de Nederlandse logistieke industrie. De stad is centraal gelegen tussen Rotterdam en de Duitse grens en is van oudsher een industrieel centrum. Daarbij mag opgeteld worden dat ze met Tilburg University een sterke troef in handen heeft voor de logistieke sector. Zo is er bijvoorbeeld de gespecialiseerde masteropleiding Supply Chain Management. Het opleidingsinstituut belandde op de twaalfde plek van Europese universiteiten voor Economie en Bedrijfskunde. De stad zelf werd bekend als de wol hoofdstad van Nederland. Met de ineenstorting van de industrie is industrieel terrein braak komen te liggen. Met logistiek en transport als de nieuwe belangrijkste sector van Tilburg's lokale economie is er een mogelijkheid om veel oude industrieterreinen te moderniseren. SEGRO is gespecialiseerd in architectonisch ontwerp van licht industriële gebouwen. Het bedrijf is in staat om hun gebouwen aan te passen aan het historische erfgoed van de industriële cultuur. Het nieuwe Duitse hoofdkantoor van SEGRO in het centrum van Düsseldorf is daar een goed voorbeeld van. Het is een herontwikkeling van een voormalige staalfabriek van 10 hectare grond voor 50.000 m² verhuurbare ruimte.

In lijn met die aanpak is de strategie van SEGRO om klanten die hun magazijnen dicht bij het centrum van de stad nodig hebben flexibele oplossingen te bieden. ‘Same day delivery’ is niet voor niets de huidige buzz-term onder distributeurs. Zogeheten Business Parks en City Parks zijn gelegen in het centrum van de stad en zorgen voor kleinschalige faciliteiten, die gebruikt kunnen worden als magazijnen, distributiecentra of kleinere productielocaties. Logistieke gebouwen dicht bij het centrum van de stad zijn een uitdaging voor de lokale autoriteiten. Hoewel klanten snelle levering verkiezen en een gemeente nieuwe business, werkgelegenheid en belastinginkomsten verwelkomt, blijven bewoners sceptisch door toename van het verkeer en extra lawaai dat dit met zich meebrengt. SEGRO werkt nauw samen met lokale politici, gemeenschappen en buurten om een dialoog aan te gaan. Instemming van de lokale bewoners is namelijk van cruciaal belang voor het succes van SEGRO CityParks. Het bedrijf was dan ook vereerd dat ze haar CityPark concept mocht presensteren aan vertegenwoordigers van de stad Tilburg tijdens een vastgoedreis naar Düsseldorf en Keulen.

De kansen in Tilburg zijn groot, stelt Tijs Derison, Head of Benelux bij SEGRO. De hoge vraag naar en het schaarse aanbod aan hoogwaardige logistieke gebieden maakt van Tilburg een zeer competitieve markt. Ook hier houdt SEGRO nauw contact met de gemeente Tilburg om verdere ideeën voor de herontwikkeling van oude bedrijfsterreinen en binnenstedelijke herontwikkelingslocaties te laten zien.