Al meer dan 65 bedrijventerreinen zijn door de relatief nieuwe speler op de markt collectief van glasvezel voorzien. “We leveren neutrale glasvezelnetwerken voor de zakelijke markt”, vertelt oprichter Edwin de Raadt. “Onze belangrijkste afnemers zijn bedrijventerreinen. Hoe meer deelnemers, hoe lager het eenmalige aansluittarief en de maandelijkse kosten.”

“Toen we vier jaar geleden begonnen, zagen we dat het midden- en kleinbedrijf behoefte had aan meer bandbreedte”, legt medeoprichter Rob Roos uit. “Clouddiensten en softwareprogramma’s vroegen om stabiele en snelle verbindingen. De mogelijkheden die velen thuis al hadden, wilden ondernemers ook op het werk.”

1 op 1 verbinding

Belangrijke verschillen met netwerken van de grote landelijke providers is dat men daarop veelal verbindingen moet delen. De Raadt: “Kies je bijvoorbeeld voor 50 Mb per seconde, dan gaat diezelfde glasvezel misschien ook naar tien andere gebruikers en houd je nog geen 5 Mb per seconde over. Wij leveren 1 op 1; betaal je voor 50 Mb dan krijg je ook 50 Mb.”

Ook de keuzevrijheid is uniek. “Bij veel andere aanbieders heb je een gesloten netwerk”, schetst Roos. “Dat wil zeggen dat je geen mogelijkheid hebt om diensten te kiezen. Op dit moment maken 35 leveranciers onder dezelfde condities gebruik van ons netwerk. Fore Freedom heeft geen belangen of eigen diensten. De klant kan kiezen van wie hij wat afneemt.”

“Het werkt hetzelfde als bij de energiemaatschappijen”, vult De Raadt aan. “Een netwerkbeheerder zorgt voor de infrastructuur en de gebruiker kan kiezen welke energieleverancier hij inschakelt. Net-neutraliteit, noemen ze dat. In Brussel praten ze erover, wij brengen het in de praktijk.”

In eigen beheer

Persoonlijke service en eigen beheer staan hoog in het vaandel bij Fore Freedom. “Ons Operations Center bewaakt 24 uur per dag, zeven dagen per week, ons netwerk. Verder voeren we alles in eigen beheer uit. Van ontwerp tot oplevering, van aanvraag tot beheer. Zo’n tweehonderd man zijn voor ons aan het graven, glasvezel aan het blazen, en bedrading aan het aanleggen. Hierdoor kunnen wij onze dienst tegen scherpe tarieven aanbieden die ook voor het MKB aantrekkelijk zijn.”

Het neutrale glasvezelnetwerk biedt ook ruimte voor innovatieve diensten. Zoals bijvoorbeeld nieuwe geavanceerde vormen van beveiliging.

 Fore Freedom wil de komende vijf jaar het marktaandeel van nu 3 % vergroten tot 10 %. De Raadt: “Er lopen ongeveer tweehonderd aanvragen, continue zijn we op vijf locaties aan het werk. Ook grote bedrijven hebben zich al aangesloten, zoals Shell en Port of Rotterdam. Ook zij profiteren van de gunstige tarieven en de voordelen van ons neutrale netwerk.”