Als je als professionele wielerploeg uit je spreekwoordelijke jasje groeit, is het tijd om te verhuizen. Dat ondervond Team Sunweb de afgelopen jaren. Zoeken naar een groter pand met voldoende opslagruimte en een goede bereikbaarheid was niet gemakkelijk. Performance manager bij Team Sunweb Marko Hartmann vertelt over dit proces.

“Onze huidige locatie is al enige tijd te klein. We zijn de afgelopen jaren snel gegroeid en ook de opslag van materialen zoals fietsen, onderdelen, voeding en kleding, werd te krap. We hebben drie ploegen; dames, heren en een opleidingsploeg en de coördinatie daarvan gebeurt allemaal vanuit Deventer.

In totaal gaat het om 125 mensen; de wielrenploegen, trainers, coaches, experts, monteurs, soigneurs, een communicatie-afdeling, logistiek, financiën en een afdeling commercie.” Bij de zoektocht naar een nieuwe locatie was Deventer dus favoriet. “We hebben een binding met de stad én de regio, dus we wilden hier graag blijven. Er volgden gesprekken met de gemeente en de provincie over onze wensen zoals voldoende vierkante meters rond het pand voor ons wagenpark.

Bij de zoektocht naar een nieuwe locatie was Deventer dus favoriet.

Zichtbaarheid en bereikbaarheid waren ook belangrijk, omdat Deventer veelal vertrekpunt is naar wedstrijden in Europa.” Hartmann stelt dat dit zoekproces wel een aantal jaren heeft geduurd en dat gemeente en provincie hen hielpen met de verschillende keuzes. “Willen we een bestaande locatie of gaan we toch voor nieuwbouw? Dat zijn geen gemakkelijke keuzes omdat de nieuwe locatie toch weer voor lange tijd moet voldoen aan onze eisen, wensen en verdere groei. Die mogelijkheid moet er dan wel zijn.”

Ruimte voor verdere ontwikkeling

Na afweging van alle aspecten koos Team Sunweb toch voor nieuwbouw en wel op het bedrijvenpark A1 Deventer. “We hebben zelf een investeerder gezocht voor de financiering en zijn nauw betrokken bij de uitstraling en inrichting van het pand. Onze huisstijl moet daarin terugkomen. We zijn nu samen met de ontwerper bezig met de plannen.” De bedoeling is dat er in maart of april met de bouw wordt begonnen en dat het nieuwe pand eind dit jaar betrokken kan worden. “Of dat lukt is nog de vraag, maar ik heb goede hoop.”

Het nieuwe pand bestaat uit 500 m2 kantoorruimte met spreekruimtes en flexwerkplekken én 150 m2 voor het ‘Experience centre’. “Dit wordt een ruimte waar genodigden een ‘kijkje in de keuken’ van de wielerploeg kunnen maken. Daarnaast is het een ruimte voor netwerkmomenten en voor onze partners.” Het Experience centre geeft zicht in de hal van 700 m2 waar onder andere ook alle materialen opgeslagen worden.

Bij de keuze voor dit bedrijvenpark speelde uitstraling en duurzaamheid een belangrijke rol. “Dit bedrijvenpark maakt deel uit van de Cleantech Regio en wordt één van de groenste bedrijvenparken van Nederland. Er zijn geen gasaansluitingen op het bedrijventerrein en energie wordt zoveel mogelijk duurzaam opgewekt. Ons pand gaat onder andere gebruik maken van betonkernactivering en zonnepanelen. Met betonkernactivering maken we gebruik van de bouwmassa om te warmen en te koelen op een geleidelijke manier.”

Zonnige toekomst

Met de verhuizing naar de nieuwe locatie ziet Hartmann ook de filosofie van Team Sunweb terug. “Ons basisdoel is continuïteit. We zoeken continu naar verbetering en groei, we noemen deze filosofie ‘Keep Challenging’. Wij kijken goed hoe de wielersport in elkaar zit, analyseren dit en kijken dan hoe we succesvol kunnen zijn.

Daar is expertise voor nodig. We sturen op teamwerk en proberen slimmer te zijn dan de concurrentie. Om dat nog beter te gaan doen, is meer capaciteit nodig op verschillende disciplines. Er is groei in kwaliteit en op onze nieuwe locatie kunnen we zeker de komende tien tot vijftien jaar vooruit.”