Ramon Holle

Ramon Holle, Vastgoedjournaal

Bedrijventerrein van de toekomst

Neem het bedrijventerrein, waar in de spits wel een kolonne aan auto’s in- en uitrijdt, maar verder op straat geen kip te bekennen is. In nieuw beleid ambiëren veel gemeenten daarom een functiemix. Op het bedrijventerrein van de toekomst wordt natuurlijk gewerkt, maar ook gewoond en gerecreëerd. Voor veel gemeenten is het een ambitie, maar in Eindhoven is het werkelijkheid. Ik doel op Strijp-S, het voormalige fabrieksterrein van Philips waar talloze bedrijfspanden nu bewoond worden en waar een grote diversiteit aan culturele voorzieningen is ontstaan. Het gebied is hip, levendig en zeer populair om te wonen.

Flexkantoren steeds populairder

Op kleiner schaalniveau spelen deze ontwikkelingen ook. Zo worden flexkantoren steeds populairder. De sector wordt overspoeld door nieuwe flexaanbieders, die grote kantoorvloeren opdelen en (onder)verhuren. Bedrijven kunnen bij deze aanbieders op een flexibele manier vierkante meters huren. Ze kunnen bijvoorbeeld een abonnement afsluiten voor werkplekken en vergaderruimten verspreid over het hele land. Ideaal voor buitendienstmedewerkers. Ook kunnen bedrijven makkelijker groeien (of krimpen) dankzij de flexibele huurcontracten. Ideaal voor start-ups en scale-ups.

Interactie, comfort en beleving

De manier waarop we kijken naar business locations verandert zodanig, dat je je af kunt vragen of ‘business’ nog wel aan ‘location’ gebonden is. Interactie, comfort en beleving zijn minstens zo belangrijk als vroeger, de precieze locatie waar het plaatsvindt juist minder belangrijk. Je kunt je werk doen zolang je je laptop en telefoon maar bij je hebt. Daarmee is de ideale business location dus eigenlijk overal te creëren.