“We zijn echte doeners, wandelen en fietsen graag terwijl we onderweg wat cultuur snuiven. We hebben ook al fietsvakanties gedaan in Tsjechië, langs de Bodensee en langs de Donau. Dit jaar kozen we voor de 6-daagse Zuiderzeeroute en dat is prima bevallen. Nederlandser dan dat wordt het niet. We hadden wind mee, wind tegen, geen druppel regen en veel zon, zagen talloze historische stadjes, prachtige natuur, stilteplekken, polders, dijken en water natuurlijk. De Donauroute was ook mooi, maar Nederland is toch afwisselender met Hanzesteden, vestingstadjes, de Weerribben en de VOC-steden. De route biedt gewoon eindeloze mogelijkheden om ergens ‘aan’ te gaan en te genieten van al het moois dat ons land te bieden heeft. En dat is veel. Op de fiets ervaar je alles ook anders, dichterbij, dan wanneer je met de auto bent. Je ziet, ruikt, ervaart en geniet veel meer van alles waar je langs komt.”

Gemakkelijk

De vakantie was goed geregeld, elke dag gemiddeld vijftig kilometer fietsen en de bagage werd van hotel naar hotel vervoerd. “Fijn om daar zelf geen omkijken naar te hebben en met deze afstanden is er tijd genoeg om onderweg overal waar je maar wilt te stoppen en een dorpje of iets anders op het gemak te bekijken. We fietsten van knooppunt naar knooppunt, die duidelijk aangegeven waren. Dat maakt het gemakkelijk, maar we hadden ook een gps op de fiets kunnen krijgen, wat nog nóg gemakkelijker is. Een elektrische fiets was ook een optie, maar wij trappen liever nog zelf.”

Ultiem genieten

Het echtpaar is ontzettend enthousiast over hun vakantie-ervaringen van dit jaar. Hun mooiste momenten: “Het stille, rustige, ultieme Nederlandse gevoel... op een bankje kijkend over het IJsselmeer. En, varen in Giethoorn op een moment dat de toeristen al naar huis zijn. Nog 22 graden, windstil, rust en dan volop genieten van de prachtige flora en fauna. Dat zijn echte topmomenten.”

Rond Doetinchem is ook veel natuur, waar Herman en Marijke regelmatig vertoeven. “We hebben de Achterhoek en de Veluwe om de hoek, dus we zijn heel veel buiten en actief bezig.”