“Onder kamermuziek versta ik kleine ensembles die spelen in ruimtes waar maximaal tachtig mensen in passen. Vaak speelt een kamermuziekensemble in (grotere) huiskamers of kleine zalen.” Voor Guittart is het vooral de andere beleving wat kamermuziek zo uniek maakt. “Hoe kleiner de ruimte, hoe groter de betrokkenheid van het publiek. Het is zoveel intiemer, er is meer interactie tussen musici en publiek. Je voelt de emotie van het muziekstuk veel beter.”

Componisten schrijven ook muziek, speciaal voor kleine ensembles. “Een componist kiest het ‘medium’ dat bij zijn stuk past. Het heeft een ander uitgangspunt, er kan meer geëxperimenteerd worden en het resultaat is vaak intiem en fragiel. Ik houd daar erg van, het klinkt vaak als ragfijne poëzie.”

Intensere beleving

Guittart is gefascineerd door het samen muziek maken. “Het is fijn om gezamenlijk tot een interpretatie van het stuk te komen en de band met het publiek is zo mooi. Zicht- hoor- en voellijnen zijn anders, dichterbij. Zowel musicus als publiek maken het veel intenser mee.” Kamermuziekconcerten zijn zelden in de publiciteit. “Toch spelen ensembles op prachtige plekken; kasteeltjes, kerkjes of een bibliotheek.”