Rene van Dop

René van Dop
Directeur van AXEZ

Huidige ICT-gebruikers stellen steeds hogere eisen. Data moet snel en eenvoudig beschikbaar zijn, net als de meest actuele applicaties. Cloud-computing biedt hiervoor uitgelezen mogelijkheden; optimale flexibiliteit, beschikbaarheid, economisch voordeel en eenvoudiger beheer zijn enkele belangrijke voordelen van werken in de cloud.

Aan de andere kant is niet alle data geschikt voor opslag in de cloud en soms geniet het de voorkeur bepaalde essentiële systemen binnenshuis te houden. Zeker bij de overheid is dit het geval. Toch kan ook de overheid profiteren van de voordelen de cloud, namelijk met een hybride infrastructuur, waarin cloud en ‘on-premise’ worden gecombineerd.

Combinatie ‘on-premise’ en cloud

Een bedrijf dat zich specialiseert in data- en applicatiebeschikbaarheid is AXEZ. Directeur van AXEZ, René van Dop legt uit: “Een juiste combinatie van ‘on-premise’ en cloudoplossingen biedt kansen.

Essentiële bestaande systemen blijven lokaal en worden gecombineerd met nieuwe eigen toepassingen in een private cloud of met apps in de public cloud.

De schaalbaarheid is nagenoeg eindeloos en de implementatietijd van nieuwe toepassingen kan heel kort zijn. Het beste van twee werelden wordt zo gecombineerd in één flexibele hybride infrastructuur.”

Informatiebeveiliging

De huidige digitalisering van de economie en toekomstige regelgeving op het gebied van informatiebeveiliging stellen de overheid voor de nodige uitdagingen. Daarnaast neemt ook de vraag naar innovatie van de dienstverlening verder toe. Snel digitaal schakelen, maar ook veilig gegevens opslaan, beheren en ontsluiten is wat hiervoor nodig is.

Een juiste combinatie van ‘on-premise’ en cloudoplossingen biedt kansen.

Biedt een hybride ICT-omgeving uitkomst? Volgens René van Dop wel. “De combinatie van on- en offsite opslag maakt de overheid flexibeler en maakt het mogelijk beter in te spelen op de huidige en toekomstige klantvraag. Bovendien maakt het verdere digitalisering en daarmee verbetering van de dienstverlening mogelijk.

Daarnaast zal een passende architectuur van de ICT-omgeving met lange-termijn dataprotectie ervoor zorgen dat de risico’s van dataverlies drastisch naar beneden gaan. Op deze manier is een goed uitgebalanceerde hybride infrastructuur een goede stap op weg naar een digitale overheid die klaar is voor de toekomst.”

Een goede hybride implementatie strategie

De ideale mix, daar draait het allemaal om. Deze is echter voor iedere organisatie weer anders. “Elke organisatie heeft een reeks specifieke applicaties en wensen.

Wij hebben de kennis en ervaring om infrastructuur te ontwerpen die daarbij past. Samen met de klant kiezen wij de juiste technologieën, maken een plan, implementeren de infrastructuur en onderhouden deze”, aldus René.

Een goede hybride implementatiestrategie is daarbij een belangrijke voorwaarde voor succes. Dit begint al bij de afweging van welke onderdelen naar de cloud gaan en welke beter on-premise kunnen blijven.

René: “Maar ook kijkend naar de toekomst, wat is er nodig en waar zijn vergelijkbare organisaties bij hun transitie tegen aangelopen. Waar wij uiteindelijk naar toewerken is een hybride infrastructuur met een algemeen aanvaarde architectuur, één beheeraanpak voor cloud en ‘on-premise’, allesomvattende veiligheidsmaatregelen en de flexibiliteit om snel (mobiele) toepassingen uit te rollen.”

Workshop 

Voor het realiseren van een gezamenlijke visie op ICT is het belangrijk dat alle afdelingen van een organisatie worden betrokken. AXEZ organiseert hiervoor interactieve workshops waarbij medewerkers van alle afdelingen binnen een gemeente samenkomen.

Een goede hybride implementatiestrategie is een belangrijke voorwaarde voor succes.

‘’Wellicht is niet iedereen zich er bij het begin van zo’n workshop van bewust of ziet niet iedereen direct de meerwaarde, maar iedereen heeft met de inrichting van de ICT te maken. Tijdens de workshop wordt vanuit diverse functies en afdelingen gekeken naar waar mensen op vastlopen en wat belangrijk is voor de komende jaren.

Daarbij worden ook ontwikkelingen in de wet- en regelgeving meegenomen. Als alles is geïnventariseerd en afgewogen kijken we vervolgens wat voor een organisatie de ideale strategie is voor de nabije toekomst. Hier kan dus heel goed uitkomen dat de cloud absoluut geen goede oplossing is.

Dat is goed om te weten want het voorkomt tijdverspilling en desinvesteringen, maar het biedt ons ook de gelegenheid om de andere kant voor elkaar te krijgen. Of er komt uit dat een hybride infrastructuur de juiste oplossing is voor een organisatie.

Kortom, wat de uitkomst ook is, de workshop biedt duidelijkheid en vormt een uitgangspunt om verder te bouwen aan een digitale gemeente.” De bevindingen die tijdens de workshop naar voren komen worden uitgewerkt in een rapport met aanbevelingen voor het gebruik van applicaties en opslaan van data. René: “Het voornaamste wat wij willen bereiken is dat gemeenten bewuste keuzes maken.” 

Benieuwd naar de kansen van een Hybride IT-infrastructuur?

Om als gemeente klaar te zijn voor de toekomst, moet je kijken naar een nieuwe aanpak. In de whitepaper ‘Groei door een hybride infrastructuur’ kun je hier meer over lezen. Lees hoe je in één dag tot een hybride plan komt!

Klik hier om de whitepaper te downloaden.