Bart Prinsen

Product Owner Stadsbeheer BV

Stadsbeheer BV biedt een dergelijk pakket onder de naam ‘LEEF’ en maakt daarmee vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) een stuk gemakkelijker. Stadsbeheer BV is in 2003 opgericht na een succesvolle samenwerking tussen enkele gemeenten.

Zij legden een belangrijke basis voor verdere ontwikkeling van de onderneming. Nu is Stadsbeheer BV een innovatieve en betrouwbare organisatie met meer dan tien jaar ervaring waar samenwerking, daadkracht en deskundigheid de kernwaarden vormen.

Stadsbeheer is inmiddels een gevestigde naam en staat voor dé efficiënte en innovatieve softwarebouwer op gebied van vergunning, handhaving en meer. Product Owner Bart Prinsen vertelt meer over ‘LEEF’.

Altijd toegankelijk

“LEEF richt zich op gemeenten en omgevingsdiensten en ondersteunt vergunningaanvragen, toezicht en handhaving op een digitale wijze. De laatste jaren krijgen gemeenten steeds meer taken die zij veelal uit moeten voeren met minder middelen.

Daarnaast verwacht de burger dat de gemeente sneller en adequater reageert binnen de genoemde aandachtsgebieden. Doordat bij de ontwikkeling gebruik is gemaakt van de moderne technieken is het niet alleen in gebruik waardoor er efficiënt kan worden gewerkt, maar is het ook uitermate gebruiksvriendelijk.

Het webbased programma is via een URL altijd toegankelijk. Het platform biedt alles wat men kan verwachten betreffende digitale vergunningverlening, toezicht en handhaving. De webpagina start met tegels, waardoor snel en gemakkelijk navigeren, gewaarborgd is.”

Gezamenlijke verbeterslag

Prinsen vertelt dat er bij het maken van de nieuwe versie goed naar gebruikers is geluisterd en dat hun feedback – naast veranderingen in de markt – leidend zijn geweest bij het nieuwe ontwerp. “We signaleren wat er leeft door email, telefoon en persoonlijke feedback."

We signaleren wat er leeft door email, telefoon en persoonlijke feedback.

"Dat verzamelen we en integreren dit zoveel mogelijk in de applicatie. Als voorbeeld noem ik graag de archiefmodule. Recent ben ik met enkele klanten de samenwerking aangegaan om deze module te ontwikkelen.

Daarbij doorlopen we het proces en komen we tot nieuwe functionaliteit die waarde toevoegt aan het proces. Door regelmatig sparren en toetsen met onze gebruikers ontstaat er een gezamenlijk beeld over het eindproduct.

Het platform doet niet onder voor andere applicaties en kan uitstekend ingezet worden om de gemeentelijke digitaliseringsslag een extra boost te geven.” Hij zegt dat het niet verstandig is voor gemeenten om te lang te blijven werken met verouderde software.

“Dat is vaak nog niet webbased en dergelijke software is nog niet berekend op veel samenwerking tussen gemeentes zoals dat tegenwoordig heel gebruikelijk is. Een voorbeeld daarvan zijn uitvoerende diensten die een regionaal werkterrein hebben en dus met verschillende gemeenten te maken hebben.”

Individueel aanpassen mogelijk

De toegevoegde waarde van het platform is een betere workflow, minder arbeidsuren, minder kans op fouten en een snellere service aan de burger.

“Hiermee kan een gemeente eigenlijk alle kanten op; de ene gemeente heeft een externe expert op gebied van vergunningen, een andere gemeente heeft zelf de kennis in huis of wil alles automatisch af laten handelen. Ook er is een variatie aan reactiemogelijkheden mogelijk, bijvoorbeeld via OLO of MijnOverheid.

Het platform kan ingericht worden naar eigen behoefte. Iedere gebruiker krijgt een gepersonaliseerd dashboard met informatie voor zijn of haar werkzaamheden.

De intuïtieve ‘look and feel’ van het programma sluit aan bij de hedendaagse toepassingen die de medewerkers van onze klanten gewend zijn, daardoor hebben gemeenten sterk verminderde opleidingskosten omdat medewerkers zich het programma snel eigen maken.

Daarnaast is de applicatie rijk aan functionaliteiten en bijzonder flexibel waardoor processen voor elke klant anders ingeregeld kunnen worden. Het is gebruiksvriendelijk en biedt ondersteuning bij het gehele vergunningverlening proces. Dat geldt ook voor het complete spectrum binnen toezicht en handhaving.”

Fatale termijn niet meer missen

Ook belangrijk is dat er autorisatie op verschillende niveaus ingesteld kan worden, ook voor externen. “Door het platform te gebruiken, krijgt een gemeente en/of omgevingsdienst meer overzicht op het totale traject.

In het dashboard met widgets is bijvoorbeeld precies te zien welke medewerker veel werkdruk op zich heeft, zijn nieuwe zaken zichtbaar en is er zicht op reactie- en fatale termijnen waardoor deze niet meer gemist hoeven te worden. LEEF helpt om menselijke fouten te voorkomen door deze signaleringsfunctie.”