Ard van der Tuuk
Gedeputeerde voor de provincie Drenthe

“Je ziet dat veel mensen vastzitten aan een baan in een bepaalde omgeving en niet gauw in een ander deel van het land kijken. En dat is jammer, want wij hebben in Drenthe veel te bieden.” Van der Tuuk wijst daarmee met name op de rust en ruimte die Drenthe rijk is. “Maar tegelijkertijd beschikken we ook over vele voorzieningen”, vult hij aan. “Of je nu sportief bent of meer van cultuur houdt. Alles is er, omgeven door rust.” Dat Drenthe alleen interessant is als vakantie- oord is dan ook een grote misvatting, benadrukt Van der Tuuk. Een plaats als Emmen, die 120.000 inwoners telt, is een van de grotere gemeenten van Nederland en verbindt een stedelijk karakter met natuurrijk buitenleven.

Internationale blik

Op zakelijk vlak is het vooral innovatie dat in het oog springt. Er zijn flink wat bedrijven die hoog scoren in de innovatie top 100. De focus ligt voornamelijk op high tech, met een erg internationale blik. Een ambitie die zich echter niet tot high tech beperkt. “Een ondernemer die aanhangers ombouwt tot paardentrailers, is hier vanuit de Randstad naartoe gekomen voor de ruimte. Zijn afnemers zitten veelal in het buitenland en aangezien zijn locatie daardoor niet uitmaakt, koos hij voor ruimte en rust”, geeft Van der Tuuk als voorbeeld. Die rust en ruimte liggen geheel in lijn met het loyale en betrokken karakter van de Drentenaren. Zowel privé als zakelijk. “Je leert elkaar hier gauw kennen, de lijnen zijn kort. Daardoor kun je snel banden vormen voor zakendoen, want afspraak is afspraak.”

Kinderen en de toekomst

Werken en leven in een natuurrijke en rustige omgeving, betekent volgens Drentenaren ook een ideale plek om kinderen op te laten groeien. “Het is hier mooi, veilig en de huizenprijzen zijn ook nog eens laag”, zegt Van der Tuuk. “Verder hebben we onderwijs in alle vormen binnen onze provinciegrenzen en ligt de Universiteit van Groningen ook nog eens op korte afstand.” Maar niet alleen Groningen is eenvoudig en snel te bereiken. Door goede logistieke verbindingen is de stap naar het westen of zuiden ook niet groot, zowel via snelwegen als met de trein. Van der Tuuk: “En met de uitbreiding van vliegveld Eelde ben je binnen twee uur in Barcelona of Milaan, om maar enkele steden te noemen. We leven hier ook gewoon in 2012, maar dan met meer vertrouwen en loyaliteit dan je op vele andere plekken vindt.”