“Je merkt het ook aan de ondernemers”, vult bestuurslid Nelly Zuidam van het Recreatieplatform aan. “Ze zoeken elkaar op en schromen niet om kennis en ervaring te delen.”

“Een mooi voorbeeld van samenwerking is het project Ambachtstad Joure”, verklaart Veltman. “Ondernemers, scholen en de gemeente hebben de krachten gebundeld en laten kinderen kennismaken met traditionele ambachten, zoals klokken of instrumenten maken, maar ook moderne ambachten rond nieuwe technologieën.

Fusiegemeente

De onderlinge samenwerking heeft een impuls gekregen door de herindeling. Drie gemeenten in zuid-west Friesland (Gaasterlân- Sleat, Lemsterland en Skarsterlân) zijn per 1 januari 2014 samengegaan in De Friese Meren. “Veel belangengroeperingen zijn opgeschaald,” vertelt Zuidam, “en ook de verschillende ondernemersverenigingen werken meer samen. Dat is nog wel even wennen, maar het is goed samen op te trekken, bijvoorbeeld in de contacten met de gemeente.”

De locale economie en werkgelegenheid worden gedragen door het midden- en kleinbedrijf, met als pijlers: recreatie en toerisme, de agrarische sector, en de zorg. “De aantrekkingskracht voor de toerist en de recreant zit in het landschap, de meren, de cultuur en evenementen”, aldus de wethouder. “Het is fantastisch wonen, werken en recreëren in De Friese Meren. Daarbij hebben we een uitstekend ondernemersklimaat.” De combinatie van deze ingrediënten zorgt voor een stabiele lokale en regionale economie. Innovatie en startende ondernemers vestigen zich hier dan ook graag. Ook in de zorg worden veel initiatieven ontwikkeld, zoals zorgboerderijen.”

Rust en evenementen

“In plaatsen zoals Joure, Balk en Lemmer is erg veel te doen”, schetst Zuidam. “Je kunt er goed winkelen en er is een grote variëteit aan leuke restaurants en uitgaansgelegenheden. Onze evenementen trekken bezoekers van heinde en ver, denk aan het Skûtsjesilen, de ballonfeesten in Joure, en de Allegorische optocht van Sint Nicolaasga.” Recreatiebedrijf De Koevoet, dat wordt geëxploiteerd door Zuidam en haar broer, is een pleisterplaats voor zeil- en natuurliefhebbers. “Vanuit onze jachthaven kun je allerlei tochten varen, tot op het IJsselmeer. Maar ook op de fiets kun je alle kanten op. Onze gasten komen vooral voor het water en de sfeer naar dit gebied. De mensen zijn gastvrij en het tempo is rustiger dan in de Randstad. En het is hier ‘s nachts nog echt donker…”