Wist je dat...

• ...een ritje Harlingen-Amsterdam of Lemmer-Utrecht slechts net iets langer dan een uurtje duurt?
  • ...je Friesland in de jaarlijkse file top 50 niet tegen komt?
  • ...je in Friesland een vrijstaande woning aan het water koopt voor het geld waarmee u in de Randstad een appartementje heeft? Kijk eens op de bekende huizensites en vergelijk wat u voor 300.000 euro kunt kopen.
  • ...er in Leeuwarden bijna 20.000 studenten studeren aan de drie Hogescholen? En er in Leeuwarden ook universitair onderwijs kan worden gevolgd?
  • ...ongeveer de helft van de Friese inwoners Fries spreekt met partner en/of kinderen? Je het Fries in de praktijk snel leert verstaan en er leuke cursussen zijn voor beginners?
  • ...Friesland een koppositie inneemt als het gaan om duurzaamheid? En er bij de Afsluitdijk wordt gewerkt aan het opwekken van energie door het samen laten komen van zout en zoet water?
  • ...je Tweets over vacatures in Friesland kunt vinden op www.wurkfanfryslan.nl?

De provincie kreeg van de jury een 7,2 als cijfer. Utrecht werd tweede met een 5,1. De andere provincies kwamen niet boven de 3,5 uit in hun beoordeling. Laatste werd Flevoland met een 1,7. De VNC beoordeelde de provincies met behulp van deskundigen op het gebied van landschap, cultuurhistorie, biodiversiteit, grondwater en bodemgesteldheid en natuur en bosbeheer.” Velen kennen Friesland als dé waterplek om de vakantie of een weekend door te brengen. Steeds vaker weten we deze ‘mooiste provincie van Nederland’ ook te vinden als plek om te wonen, werken en ondernemen. Niet vreemd, wanneer je beseft dat zelfs ‘starters’ op de woningmarkt er betaalbaar, vrijstaand aan het water kunnen wonen.

Werkgelegenheid

Sander de Graaf van De Graaf Kastenproductie bezocht Friesland regelmatig als toerist vanuit Vlaardingen, maar koos voor een permanenter verblijf toen zijn bedrijf naar uitbreidingsmogelijkheden zocht. “Er is hier ruimte, tegen een betaalbare prijs en voldoende gemotiveerd personeel. Bovendien zijn mijn chau‚ffeurs ’s ochtends vaak nog sneller in Utrecht vanuit Joure dan vanuit Vlaardingen.” René Knip is grafisch ontwerper. Vanuit Amsterdam is hij naar Friesland verhuisd en werkt en woont nu met zijn gezin in een historische boerderij aan de rand van Pingjum. “Friesland is een plek die me altijd heeft geboeid. Als twaalŠfjarig jongetje kwam ik hier voor het eerst. We zeilden, zwommen en hadden een heerlijk tijd. Friesland veroverde mijn hart. De cultuur, traditie, authenticiteit, de taal en al dat water… Tot een paar jaren geleden woonde ik in hartje Amsterdam in een prachtig verbouwde loft en genoot volop van het stadse leven. Maar ik droomde ook steeds meer van een huis op de ruimte, echt buiten. De zoektocht begon op Internet. Zo vonden we deze boerderij; een unieke locatie in een perfecte setting. De boerderij is gerestaureerd voor de nieuwe bestemming van woon-werk boerderij. Dit is gebeurd met behoud van architectonische elementen die horen bij een 18e eeuw kop-hals romp boerderij. Leuk voorbeeld zijn de uilenborden op het dak. Die heb ik zelf ontworpen, waarbij ik het oude cultuur historische ontwerp heb opgefrist.”

Afstand

Het wonen in Friesland vormt geen belemmering bij zijn werk. “Heel bewust heb ik gekozen voor deze plek, op slechts op een uurtje rijden van Amsterdam en in de buurt van een haven. Afstand speelt voor veel beroepen geen rol meer. Het Internet heeft ervoor gezorgd dat je altijd in contact kunt staan met je klanten. Ontwerpen kunnen online eenvoudig gedeeld worden. Met de boot heb je vanuit Harlingen bovendien de wereld aan vaargebieden aan je voeten. De Wadden, de Friese Meren, het IJsselmeer en de Noordzee; je vaart er zo naar toe.” En op de vraag of Friezen nou echt zo stug zijn antwoordt hij: Dat is een vooroordeel! De mensen zijn juist oprecht. Afspraak is afspraak. Je kunt juist goed met hen lachen!”