“Het bouwen op een centraal gelegen terrein past naadloos in onze strategie en activiteiten in Noord-Oost Europa. Nadat we verschillende locaties in binnen- en buitenland hebben bekeken, zijn we blij hierin te investeren. Dat heeft namelijk ook als voordeel dat ons huidige personeel in Harderwijk niet ver hoeft te reizen”, vertelt Guy Scheidecker, general manager Alcoa Architectuursystemen en Kawneer North-East Europe. Het bedrijf, dat aluminium systemen voor de bouw produceert, was al gevestigd in Harderwijk. Niettemin werden voorafgaand aan de locatiekeuze verschillende (economische) factoren tegen elkaar afgewogen. Goede contacten met de overheid hielpen bij de keuze, zo vertelt hij. “In Harderwijk bleek er nog een aantrekkelijke kavel beschikbaar te zijn. We zijn goed ondersteund en voorafgaand aan de beslissing regelmatig en structureel in overleg geweest.”

Uitstraling

Met de geografische setting was de aluminiumproducent en -verwerker al bekend. “Harderwijk is centraal gelegen. Met een vestiging in Duitsland willen we daarnaast tot een intensieve samenwerking komen, wat ten goede komt aan de efficiency. En uiteindelijk moet die opschaling van gezamenlijke activiteiten leiden tot een betere service voor de klant.”
Daarnaast noemt Scheidecker de toegang tot voldoende geschoold personeel als een voordeel. Maar ook de afmetingen en ligging van het perceel op bedrijventerrein Lorentz III waren factoren waarmee rekening werd gehouden. “Het betreft een zichtlocatie. En aangezien zich in onze (in)directe klantenkring architecten bevinden, is het natuurlijk van belang dat het terrein een goede uitstraling heeft en het pand eveneens. Ontwerp en constructie van het complex gaan voldoen aan het certificaat voor duurzaam vastgoed Breeam-NL Good.”

Noordoost-Europa

Moederbedrijf Alcoa, heeft in Europa ruim 40 vestigingen. Met het oog op activiteiten in Noord-Oost Europa was de investering van 25 miljoen euro in de nieuwe vestiging in Harderwijk en die in Duitsland een noodzakelijke, laat de general manager weten. Het nieuwe complex in Nederland gaat dienst doen als centraal logistiek centrum maar biedt ook onderdak aan onderdelen als R&D en verkoop.
“De afwegingen bij de keuze voor een locatie zijn voor ieder bedrijf natuurlijk verschillend. Ik vind het belangrijk om een goede band op te bouwen met de lokale autoriteiten, maar ook om dat te doen met diverse andere organisaties. Zo zijn eventueel weer nieuwe kansen te creëren.” Het nieuwe complex moet halverwege 2015 gereed zijn.

Dorpse sfeer met stadse kansen

Veel mensen kennen Harderwijk wel van het Dolfinarium. Maar de hanzestad heeft nog veel meer te bieden. Een landelijke leefomgeving bijvoorbeeld, met stadse voorzieningen. En volop kansen voor ondernemers. Wethouder Christianne van der Wal vertelt over haar keuze voor de stad.

Christianne van der Wal
Wethouder Economische zaken en werkgelegenheid, Recreatie & Tourisme en Sport.

Een van de voordelen van de gemeente is haar strategische ligging letterlijk middenin Nederland, vlakbij de A28 en de N302, vindt wethouder Christianne van der Wal. Ze heeft onder meer Toerisme en Recreatie in haar portefeuille en koos een jaar of tien geleden voor de gemeente Harderwijk en het daaronder vallende Hierden.
“Ik hou van het Veluwemeer waaraan Harderwijk is gelegen en ook van de bossen. Daarnaast is de historische binnenstad geschikt om te bezoeken, met zijn leuke winkels, horeca en cultuur. Juist de combinatie van al die factoren deed me beslissen hiernaartoe te verhuizen. Het is landelijk wonen met stadse voorzieningen om de hoek. Een dorps karakter in een gemeente met de nodige slagkracht.”
Aan de rand van de stad verrijzen aan het meer nieuwe woningen in het project Waterfront, volgens Van der Wal een uniek woonconcept. De eerste huizen zijn inmiddels verkocht. De gemeente telt nu ongeveer 45.000 inwoners.

Stadsstrand

“Twee belangrijke iconen van Harderwijk zijn natuurlijk het Dolfinarium en wellnessoord De Zwaluwhoeve. Jaarlijks verwelkomen we zo’n 2,5 miljoen bezoekers. Dat wil de gemeente graag versterken door toerisme als speerpunt te beschouwen. Het zijn fantastische iconen maar Harderwijk heeft natuurlijk meer te bieden. Zo zijn er tal van evenementen zoals de Hanzedagen en loop je vanuit de binnenstad in vijf minuten naar het stadsstrand Strandeiland”, vertelt de wethouder.

Ondernemen

Naast wonen en recreëren kan ook ondernemen in Harderwijk interessant zijn. Er heerst namelijk een vitaal ondernemersklimaat, zo laat Van der Wal weten. De gemeente staat daarbij niet al te veel op de voorgrond maar geeft het bedrijfsleven de ruimte. “We werken en denken mee waar we kunnen, en verwelkomen graag nieuwe bedrijven. Harderwijk is niet alleen centraal gelegen maar heeft ook een moderne haven en industrieterreinen met goed parkmanagement. Vliegveld Lelystad ligt op een steenworp afstand. Er is sprake van een goede samenwerking. En ook gunstig: Harderwijkers hebben een echt arbeidsethos en stropen graag de mouwen op.”  
Inmiddels vestigden verschillende kleinere en grotere bedrijven zich op een van de bedrijventerreinen. De gemeente heeft fors geïnvesteerd in de realisatie van het nieuwe industrieterrein Lorentz III.
Van der Wal spreekt trots over Harderwijk en ziet haar mening over de stad bevestigd in een vermelding in Elseviers top 50 van de beste gemeenten van Nederland. Dit jaar werd de stad hierin voor het eerst vermeld, op nummer 50. “Mooier is nog dat we als vier na beste scoorden op het thema “gemeente waar je het best kunnen wonen én werken”. Dat was een verrassing en voor ons motiverend om nog hoger op de ranglijst te komen.”