"Het beeld is vaak dat van een groene streek met veel boerderijen. Men vergeet nog wel eens dat je in deze regio ook heel veel maakindustrie treft, zoals de metaalsector. Daarnaast is de ligging van de gemeente Oude Ijsselstreek ook strategisch gunstig voor bedrijven aangezien er verschillende uitvalswegen zijn; richting het Duitse achterland bijvoorbeeld, maar je bent ook binnen een half uur in Nijmegen en Arnhem", vertelt wethouder John Haverdil.

Interessant voor bedrijven, meent hij, net zoals het ondernemersklimaat. "Niet lullen maar poetsen" is misschien een Rotterdamse kreet. Maar volgens Haverdil gaat deze ook op voor de Oude Ijsselstreek. "Er is hier veel innovatieve bedrijvigheid. Na Eindhoven is dit de regio waarin de meeste patenten en octrooien van het land worden aangevraagd. Ik denk dat de gemeente zich vooral onderscheid door vooruit te lopen en uitdagingen aan te gaan."

DRU
Een voorbeeld is volgens hem het DRU Industriepark in Ulft, dat misschien nog het meest is te vergelijken met het AmsterdamseWestergasfabriekterrein. Qua uiterlijk, de grote opzet en misschien ook wel vanwege de sfeer. Dat is er namelijk één van bedrijvigheid, zo maken we op uit de woorden van Haverdil. "Op het DRU Industriepark zijn inmiddels zo'n 150 ondernemers vertegenwoordigd. Daar komt binnenkort innovatiecentrum ICER bij, waarmee er een platform is voor samenwerking, en mogelijkheden zoals productanalyse en samenwerking bij het vermarkten van die producten."

Trots op industriepark
Juliëtte Hofman is al net zo te spreken over het DRU Industriepark, dat zij zelf "De parel van de Achterhoek" noemt. Ze is directeur van de DRU Cultuurfabriek, een van de rijksmonumenten op het terrein. Het dient onder meer als een platform voor (culturele) evenementen. "Wij Achterhoekers zijn altijd nogal bescheiden en vaak lees ik in de mediadan ook niet veel terug over alles wat er achter Utrecht is gebeurt. Maar op dit park mogen we trots zijn. In veel landelijke gemeenten is niet veel te doen, maar hier in de Oude Ijsselstreek heb je zowel de rust als de reuring. Veel mensen verwachten een dergelijk park niet in zo'n kleine gemeente."

Industrieel erfgoed
De kracht van het terrein, dat jaren godl als het umfeld van de ijzerfabriekDRU, is volgens Hofman onder meer zijn historie. "Iedereen in de omgeving heeft wel een familielid dat in de fabriek heeft gewerkt. Vandaar dat er een breed draagvlak bestaat voor het Industriepark en het bestaansrecht heeft. Je vindt hier een combinatie van industrieel erfgoed dat is herbestemd met het doel om zo veel mogelijk mensen te laten recreëren, werken, innoveren en leren. Het terrein is dus een smeltkroes van functiea.

We faciliteren landelijke conferenties, er is een mediapark, woningen, maar bijvoorbeeld ook een Turks cultureel centrum en een bibliotheek. Daarnaast vormt het een huiskamer voor verenigingen in Oude Ijsselstreek, terwijl die daarvoor erg waren versnipperd. Bovendien heeft het DRU Industriepark ook een aantrekkende werking voor mensen buiten de regio door optredens van bijvoorbeeld Doe Maar en The Opposites."