De producent en groothandelaar van verse paddenstoelen koos dan ook heel bewust voor deze locatie. “Bijsterhuizen is een internationaal en groot bedrijventerrein en heeft logistiek gezien een zeer goede ontsluiting. Er zijn grote ondernemingen gevestigd die actief zijn in de logistiek en productie. Het terrein is professioneel en heel goed beveiligd; via de bedrijvenvereniging kopen we die bewaking collectief in”, vertelt oprichter Henk Banken. “De allure van een dergelijk groots, weids bedrijvenpark past bij ons bedrijf. Daarnaast vonden we goede arbeidskrachten in de regio.”

Matchmaking
Het parkmanagement is volgens hem laagdrempelig en 24 uur per dag bereikbaar. Daarnaast organiseert het bijeenkomsten, waardoor het voor de verschillende ondernemers op Bijsterhuizen mogelijk is om te netwerken of om met elkaar problemen te tackelen. “Samen bespreken we punten als inbraken, maar er vindt ook matchmaking plaats op het industrieterrein. Dankzij de vereniging kopen de bedrijven hier ook gezamenlijk energie in.”

De paddenstoelenspecialist is zeer te spreken over de regio waarin het bedrijf zetelt. De mentaliteit is er anders, zegt hij, omdat veel van zijn personeel uit kleinere dorpskernen komt waar vaak een no nonsense-instelling geldt. “Dat leidt tot een hoge productiviteit en een grote loyaliteit waardoor het plezierig is om een bedrijf hier te vestigen. In de regio van Wijchen en Nijmegen wonen genoeg mensen die hun mouwen opstropen.”

Over de weg
Zo’n 80 procent van de paddenstoelen van Banken Champignons zijn voor de export. Het transport vindt meestal plaats over de weg. “We zijn gelukkig zo in Duitsland, maar we hebben ook gauw de weg via de A73 naar het zuiden gevonden. Verder zitten we snel op de A50 richting Friesland of de A15 richting Rotterdam. Het terrein is dan ook heel geschikt voor zowel kleine, middelgrote als grote bedrijven omdat iedereen erg benaderbaar is en er een levendig netwerk van mkb’ers bestaat. Het is hier daarnaast prima landelijk wonen, maar toch zijn steden als Nijmegen dichtbij.”

Wijchen won ook de Google eTown Award 2013 voor online ondernemen.