Eén van de redenen was de medewerkers, vertelt Van Rijn. “Vanwege hun kennis, ervaring en loyaliteit wilden we graag in het rivierengebied blijven. Daarnaast bleek de samenwerking met de gemeente goed vanwege haar pro-activiteit en flexibiliteit. Bovendien was het mogelijk om te profiteren van de gunstige ligging. Aangezien we een internationaal opererend bedrijf zijn is het noodzakelijk om snel op de snelweg te kunnen zitten en een goede toegang tot Europa te hebben. Er zijn goede uitvalswegen naar bijvoorbeeld het zuiden en het oosten.”

Hitachi Data Systems is verantwoordelijk voor het assembleren van computer- en dataopslagsystemen. De regio heeft een goed personeelsaanbod, vertelt Van Rijn. “Daarbij is de arbeidsmoraal hoog. Men is loyaal, loopt naar mijn ervaring net een stukje harder dan normaal en blíjft ook, als een werkgever de mensen tenminste goed behandelt. Dat is natuurlijk heel belangrijk. Wat mij verder erg opvalt is de lage criminaliteit. De samenwerking met de politie en het parkmanagement dragen ook bij aan de veiligheid.”

Ondernemersklimaat
Inmiddels houdt Hitachi er ook een samenwerking op na met verschillende ondernemingen op het bedrijventerrein. Wat dat betreft heeft de omgeving een gunstig ondernemersklimaat, vindt hij. Ook omdat er overkoepelende bedrijvenkringen voor de Bommelerwaard bestaan. “Hiermee hebben we dan ook frequent overleg. Dat is bijvoorbeeld prettig als er gepland onderhoud aan de wegen is. In overleg zorgen we dan dat er zo min mogelijk last van wordt ondervonden en dat de impact zo klein mogelijk is. Omdat we verschillende belangen hebben, stemmen we die zo veel mogelijk op elkaar af. In het kader van MVO is het daarnaast zinvol om geen gebruik te maken van toeleveranciers elders, maar juist van die uit de nabije omgeving.”

Kansen
“Wanneer je zakelijk veel van doen hebt met logistiek is het essentieel om snel in te kunnen spelen op situaties. Omdat alles kan veranderen op elk moment is het cruciaal hoe snel je kunt reageren, ook al gaat het soms om minuten. De infrastructuur speelt dan een belangrijke rol. Dat we nu dichtbij een grote capaciteit van onder meer vervoer, hotels en mensen zijn gelegen, heeft ons inmiddels ook extra business opgeleverd. Klanten willen in sommige gevallen immers zaken doen met degene die het snelst kan leveren. Dat is een uitdaging die vaak met plezier door de medewerkers wordt opgepakt.”

Waarin Zaltbommel zich volgens Van Rijn onderscheidt is dat de politiek het bedrijven relatief makkelijk maakt om zich er te vestigen. “We hadden bijvoorbeeld heel snel een bouwvergunning nodig, en dat was ook zo geregeld. Er wordt met je meegedacht en samen naar oplossingen gezocht. Dat maakt het allemaal natuurlijk een stuk plezieriger.”

Landelijk wonen
Zelf woonachtig in een klein dorpje nabij Zaltbommel, is Van Rijn inmiddels ook gecharmeerd van het leefklimaat van de regio. Als enthousiast wandelaar en fietser trekt hij er graag op uit in de omliggende natuur. “Er is een behoorlijk voorzieningenniveau en daarnaast aandacht voor kunst en muziek en allerlei activiteiten. En als dat niet genoeg is, ligt de stad Den Bosch maar tien minuten verder. Met een dik half uur zit je bovendien in Utrecht.”

En dat landelijke wonen, hoe bevalt dat? “Veel mensen in het dorp wonen op grote percelen grond, dus er is hier zeker genoeg ruimte. Voor gezinnen kan dat heel prettig zijn omdat kinderen hier rustig kunnen spelen, terwijl dat in een stad soms wat moeilijker is. Daarnaast zijn er voldoende scholen om uit te kiezen, hetgeen ook een reden kan zijn voor gezinnen om in deze regio te gaan wonen. De prijzen hier liggen ook lager dan in de Randstad, al zijn die twee natuurlijk niet met elkaar te vergelijken. Maar er zijn in ieder geval volop mogelijkheden in deze regio.”