Marianne Besselink
Gedeputeerde van de provincie Groningen

Het is ook juist de combinatie van die twee die de provincie zo’n aantrekkelijk karakter geeft, stelt Marianne Besselink, gedeputeerde van de provincie Groningen. “Je kunt hier wonen op het platteland waar het nog echt rustig is, of aan de rand van een bruisende stad. Een stad die alle voordelen heeft van een grote universiteitsstad en zonder de nadelen. Als je de stad uit fietst, zit je ook meteen op het platteland waar het groen is met de zo belangrijke frisse lucht en mooie vergezichten. Daarom heeft de provincie de afgelopen jaren ook kilometers extra fietspad aangelegd.”

Filevrij

Goed wonen, betekent ook een woningaanbod dat goed aansluit op verschillende wensen. Provincie en gemeente spelen dan ook actief in op de groeiende vraag in de stad en de krimp in de buitengebieden. Besselink: “We hebben een goed aanbod van huurwoningen die voldoen aan de eisen van deze tijd. Zowel in de stad als in de provincie, waar minder huizen nodig zijn, maar wel meer seniorenwoningen en faciliteiten.” Buiten de huurhuizen kent Groningen veel koophuizen, van hoog tot laag segment. Een huis met een ruime tuin is er nog goed betaalbaar, benadrukt Besselink. In sommige delen van Groningen, vooral de oostelijke rand van de provincie, zijn ze zelfs het goedkoopst van Nederland. “Daar is de afstand wonen-werken soms langer dan bijvoorbeeld in de Randstad, maar omdat je hier altijd goed door kunt rijden, kost het zeker niet meer tijd. Files komen hier gelukkig bijna niet voor.”

Op loopafstand

De weidse omgeving biedt veel gelegenheid voor ontspanning. Denk bijvoorbeeld aan waterrecreatie in Blauwestad, een natuurrijk woongebied met recreatiemeer. Of het Lauwersmeergebied en de Waddenzee, die nu op de werelderfgoedlijst staat, met mogelijkheid tot wadlopen en een bezoek aan de zeehondencrèche. “Maar wie meer van cultuur houdt, kan ook zijn hart ophalen”, vult Besselink aan. “Groningen heeft vernieuwende architectuur, een historische binnenstad en een aantrekkelijk winkelaanbod met alles op loopafstand. En er zijn festivals zoals Noorderslag, de Zomer- JazzFiets-Tour en internationaal dansfestival Op Roakeldais. En ook interessante gezelschappen als Noord Nederlands Toneel, Guy en Romey en Theater te Water huizen in Groningen.”

Aandacht voor elkaar

Groningers staan bekend om hun nuchtere cultuur. De kans is groot dat Olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo ‘dat kon minder’ te horen kreeg bij de huldiging in haar geboorteplaats Sauwerd. Een droge verpakking voor een groot compliment. Besselink: “Het is Gronings voor ‘geweldig gedaan’. Deze uitspraak past goed bij hoe mensen hier in het leven staan. Het leven in Groningen is ontspannend, mensen hebben nog tijd en aandacht voor elkaar. En dat allemaal omgeven door vrije natuur. Waar vind je dat nog Nederland?”