“Goed bereikbaar, geen files, mensen van wie je op aan kunt, en een goed leven. De mensen zijn hier praktisch, nuchter”, schetst de eigenaardirecteur van twee bedrijven (Finn BV en TCEGofour BV) die ‘groene’ producten ontwikkelen en produceren voor de nationale en internationale markt. “Voor mij als ondernemer is dat een groot voordeel. Je kunt hier nog echte vaklieden vinden, die niet zeuren en goed hun werk doen. Ik heb door heel Nederland gereisd en ben bij duizenden metaalbedrijven geweest. Nergens waar ik kom, kan de mentaliteit van het personeel tippen aan die in deze regio.”

Goede verbindingen
Van der Klok onderstreept zijn stelling met het cijfer voor het ziekteverzuim in zijn ondernemingen: beneden 0,25 %. “Als iemand ziek is, is-ie écht ziek.” Ook over het vestigingsklimaat heeft hij niets dan lof: “Stadskanaal, waar mijn bedrijven gevestigd zijn, staat in de top drie van de meest MKB-vriendelijke gemeenten van Nederland. De grond is stukken goedkoper dan in het westen. En er zijn goede verbindingen voor het wegverkeer. Of een pakketje nu vanuit Groningen of Amsterdam komt, met een koeriersdienst is het de volgende dag bij de klant.”

Ook over het wonen in Oost-Groningen is Van der Kolk louter positief. “Het is hier spotgoedkoop. Voor 150.000 à 200.000 euro koop je al een eengezinswoning. En de natuur is fantastisch. Eigenlijk moet ik dat niet zeggen, want ik wil niet dat alle westerlingen hier naar toe komen. Je hebt wél een auto nodig. Maar daarmee ben je in een mum van tijd op de mooiste plekjes. Je hebt hier bossen, zandverstuivingen en veenkoloniën. En als je van cultuur, winkelen, of uitgaan houdt, is de stad Groningen snel en makkelijk bereikbaar.” “Eigenlijk kan ik met mijn bedrijven overal zitten”, geeft de succesvolle ondernemer toe. “ Maar deze regio is vertrouwd, je weet wat je hebt. Wij maken sinds 1980 duurzame en hightech producten voor industrieën, zoals defensie, luchtvaart, de auto industrie, scheepvaartbedrijven, en de bouw. Daarnaast doen we veel voor de medische sector. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld hulpmiddelen voor dialyse, of Organassist.”

Studentenstad
Van der Klok vertelt dat hij goede contacten heeft met de overheid. “Ik heb in de loop der jaren van diverse ministeries opdrachten gehad en ben meerdere keren per maand in Den Haag.” Omdat hij innovatieve producten biedt, is een belangrijk voordeel ook dat Groningen de studentenstad is van Noord-Nederland. “Veel studenten blijven hier hangen. De provincie doet er veel aan om het voor hen aantrekkelijker te maken en om jongeren die hier zijn opgegroeid meer toekomstmogelijkheden te bieden.”

“We werken er keihard aan om de leefbaarheid in onze dorpen en op het platteland verder te verbeteren”, besluit Van der Klok. “Als bedrijf dragen wij daar aan bij onder andere met een installatie waarmee middels bio-raffinage hoogwaardige nutriënten en peptiden voor voedseltoepassingen worden gemaakt en als bijproduct biobrandstof uit restgewassen en landbouwafval. De raffinage kan plaatsvinden bij de boer, wat goed is voor de landbouwbedrijven en goed voor de werkgelegenheid in deze regio.”