Commercials, bijvoorbeeld, kunnen op afstand worden geproduceerd en ingesproken. Personeel daarentegen werft hij liefst dichtbij huis, in Oost-Groningen. “We proberen vakkundige mensen voor het gebied te behouden. Laatst hebben we iemand aangenomen die vorig jaar hier stage liep.”

Zelf is Plomp na zijn studie aan de Kunstacademie in Groningen de provincie trouw gebleven. “Vanwege de kwaliteit van leven, die ook nog eens goed betaalbaar is. Zoals wij wonen en werken is uniek, dat kan niet in de Randstad. Ik heb in ‘t Gooi op de middelbare school gezeten, dus ik heb vergelijkingsmateriaal. Er is hier in het noorden veel meer ruimte. We hebben schapen als buren, wonen aan een plas water zo groot als het Sneekermeer, en horen ‘s avonds alleen het geluid van vogels, kikkers en het kabbelende meer.”

Regionaal en internationaal
Plomp startte 27 jaar geleden het videoproductiebedrijf Pro Motion Pictures, dat inmiddels is uitgegroeid tot een volwaardig reclamebureau. “We maken websites, televisiecommercials, maar ook magazines, logo’s of een complete huisstijl. Dus het hele pakket voor alle sectoren van het bedrijfsleven en de overheid. We doen veel in Noord-Nederland, voornamelijk Friesland, Groningen en Drenthe. Maar feitelijk zijn we internationaal en hebben we klanten en leveranciers over de hele wereld.”

“Grote opdrachten gaan via een Europese aanbesteding”, vervolgt Plomp. “En we werken voor en met tal van internationale bedrijven.” Na een aantal mindere jaren ziet hij zijn opdrachtenportefeuille en daarmee zijn personeelsbestand weer langzaam groeien. “Natuurlijk hebben wij de afgelopen periode ook een neergang gehad. Maar nu worden weer steeds meer initiatieven genomen. Dat heeft misschien ook een beetje met het voorjaar ten maken. Men gaat weer ondernemen, merken we.”

Mentaliteit
“We verdienen hier een hele goede boterham”, aldus de Groningse ondernemer. “Maar je kunt hier met een redelijk inkomen ook heel prettig leven. We krijgen opdrachten omdat onze mentaliteit klanten aanspreekt. Een Groninger kijkt de kat uit de boom, maar als je hem eenmaal voor je gewonnen hebt, heb je een vriend voor het leven. En je weet wat je aan iemand hebt. Ja is ja, nee is nee. Voor klanten uit de Randstad is dat niet vanzelfsprekend. Die zeggen soms verbaasd: als jullie zeggen ‘we komen’, dan kómen jullie ook!”

Onder meer door een actieve ondernemersvereniging werkt Oost- Groningen aan behoud en groei van de werkgelegenheid. Plomp: “In de regionale samenwerking liggen kansen die ook benut worden. Bijvoorbeeld bij de verkiezing van de ondernemer van het jaar, daar doen wij alle media-uitingen voor. Dat evenement leeft enorm. Je merkt dat men gefocust is op deze regio, vanwege het ondernemersklimaat maar ook omdat het een mooi gebied is om te wonen en te werken.”

Dichtbij de stad
Ook de goede bereikbaarheid van de stad Groningen noemt Plomp als een groot pluspunt. “Vanuit Blauwestad, waar ik woon en werk, ben je er in twintig minuten. Het is een leuke, gezellige stad. Soms moet je voor een bepaald concert naar de Randstad. Maar de mensen hier zijn dat gewend en hebben het er graag voor over om af en toe iets verder te reizen.”