“De panelen, met een oppervlak van 7000 m2, leveren nu tien procent van de energie die het stadion verbruikt. In 2015 willen we de Arena energieneutraal hebben. Er moet dus nog het een en ander gebeuren”, vertelt Henk van Raan, director facility management. Een reden waarom het stadion samenwerkt met het AMC, waar op het dak nog eens 12000 m2 aan panelen van het stadion komt te liggen.
Het is onderdeel van Energiek Zuidoost, één van de projecten van Amsterdam Smart City, dat gebiedsgericht werkt om na te kunnen gaan waar precies het energieverbruik en dus ook de kansen liggen, zo vertelt Bob Mantel van de Dienst Ruimtelijke Ordening. “Zuidoost beslaat 2,5 procent qua gebied maar verbruikt zeven tot acht procent van het Amsterdamse energieverbruik. Het is mede daarom een uitdagend gebied en kent enorme mogelijkheden zoals uitruil van energie tussen bedrijven. Samenwerking is daarin een absolute must. De gemeente faciliteert die en participeert met het bedrijfsleven en kennispartijen.” Mantel ziet meer kansen, zoals het aanwenden van de warmte afkomstig van het AMC en datacenters. “Ook in de vastgoedsector kan nog een grote energiebesparingsslag worden gemaakt.

Footprint

In de ArenA moet er volgens Van Raan uiteindelijk meer energie worden opgewekt dan verbruikt. Hij gelooft erg in een voorbeeld- en voortrekkersrol. “Onze eigen footprint is bijvoorbeeld honderd, maar de impact ervan is vele malen groter. Denk alleen al aan het verkeer van bezoekers van en naar het stadion. Als icoon kunnen we hen inspireren om andere keuzes te maken. Uiteindelijk moet 90 procent van onze energie van wind komen en tien procent zonne-energie zijn. We maken al gebruik van stadswarmte- en koude.”
Een powerhouse van het AMC kan eveneens bijdragen aan het energiemanagement van de ArenA. “De capaciteit is tweeënhalf keer zo veel als het AMC doorgaans nodig heeft. Je moet op zoek naar slimme oplossingen. Zo zijn we nu ook bezig met een folie die zonne-energie opwekt.”
Oplossingen die belangrijk zijn voor het milieu maar ook een economische aantrekkingskracht hebben, vindt het directielid. “Duurzaamheid is natuurlijk goed voor een imago. Iedereen wil smart en duurzaam zijn. Inmiddels kloppen anderen ook bij ons aan voor advies.”

Windmolen

Dat men bij de ArenA ook oppert een eigen windmolen neer te zetten is voer voor discussie, al ziet Van Raan voordelen aangezien het surplus aan energie volgens hem kan terugvloeien in het gebied. Mantel: “Als de windmolen er komt en er samen met de zonnepanelen een “overkill” aan energie ontstaat, zoekt de gemeente oplossingen en mogelijkheden voor samenwerking. Er is van alles denkbaar. Ikea bijvoorbeeld, met een vestiging in Zuidoost, overweegt een slimme demonstratiewoning met duurzame oplossingen te maken, waarvan de artikelen ook te koop zijn.”