Kees Eijkel
Directeur van Kennispark Twente

“En waar het ook mogelijk is om vrij te ondernemen.” Eijkel biedt in Twente talentvolle onder nemers met zijn park de ruimte zich te ontwikkelen. En dat blijkt te werken, er zijn stevige groeicijfers. Het afgelopen jaar zijn er zo’n zeventig serieuze jonge bedrijven ontstaan rondom de Universiteit Twente en Saxion en de provincie staat garant voor een aandeel van 10 tot 15 procent van de snelgroeiende technologiebedrijven in de Benelux. Het zijn vooral bedrijven die zich richten op high tech-systemen en materialen. De provincie kent zodoende veel bedrijvigheid in nanotechnologie, ict en biomedische technieken. Toeval? “Zeker niet”, stelt Eijkel. “Binnen het onderwijs is veel aandacht voor ondernemerschap. Daar leggen we de focus meer op dan andere campussen.” Het blijkt ervoor te zorgen dat de provincie steeds meer jonge, ambitieuze professionals tot haar inwoners mag rekenen. Wanneer de bedrijven zich verder ontwikkelen, vestigen ze zich vaak definitief in de provincie. “Ze kijken over Nederland heen en zien de wereld als hun afzetmarkt”, aldus Eijkel.

Prominente namen

Maar Twente is niet de enige locatie die een steeds grotere aantrekkingskracht heeft op mensen die op zoek zijn naar een inspirerende plek om te wonen en te werken. De Stedendriehoek, die deels in Gelderland ligt en wordt gevormd door Deventer, Apeldoorn en Zutphen, geldt al jaren als een gebied met belangrijke trekkers in het bedrijfsleven en een rustige omgeving. Eijkel: “De ligging is erg centraal, waardoor er flink wat interessante bedrijven zijn gevestigd. En tegelijkertijd is het een goede uitvalsbasis richting ongeveer alle delen van het land. Bovendien bevinden de steden zich met de IJssel in een erg mooi rivierengebied, dat zorgt voor een ruimtelijke en prettige leefomgeving.” Weer een ander gebied, de gemeente Zwolle, heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een zakelijke hot spot op korte afstand van het rijke buitenleven. Eijkel: “Het is zelfs een van de grootste economische groeiers in ons land, die zonder dat je er bij stil zou staan ook een centrale ligging heeft met goede aansluitingen naar de rest van het land.”

Pragmatische aard

De verschillende locaties succesvol ontwikkelen kan alleen door als overheden goed samen te werken. Volgens Eijkel is er dan ook nauw overleg en staan alle losse organen goed in contact met elkaar. “De provincie heeft één manier van werken, daar is bijna wekelijks afstemming over.” Zelf onderhoudt Eijkel dan ook goede contacten met onder meer Kennispoort in Zwolle, verschillende opleidingsinstituten en overheden. “Groeien kunnen we alleen samen. Dat zie ik sterk terug bij bedrijven die samenwerking zoeken met verschillende partijen, die groeien het hardst.” Het blijkt de pragmatische aard van de oosterlingen te zijn, die ervoor zorgt dat zaken gauw van de grond komen. “Mensen vertrouwen elkaar vlot. Als je het eens bent over een idee, dan kun je hier snel zaken realiseren. Wanneer je laat zien dat je ergens goed in bent, mag je daar ook trots op zijn. Dat vertaalt zich in een goede arbeidsethos, die vanuit de overheid ook erg gestimuleerd wordt. Met faciliteiten en investeringskapitaal bijvoorbeeld.”

Niet alleen de ondernemersgeest, maar ook de wil om samen de leefomgeving vrij en vriendelijk te houden, zorgen volgens Eijkel ervoor dat Overijssel zich in de komende jaren verder zal ontwikkelen als toegankelijke en veelzijdig werk- en leefgebied. “Het bruist hier, we dagen elkaar graag uit. Je hebt hier letterlijk en figuurlijk de ruimte om je te ontplooien.”