De StrongmanRun trekt jaarlijks duizenden deelnemers en toeschouwers. Voor wie het wat rustiger aan wil doen, zijn er musea, een theater, een sterrenwacht en een gezellig winkelhart.

“De geweldige natuur, met water, bossen, heuvels en heidelandschap, maakt Hellendoorn tot een ideale plek voor survival-evenementen en toerisme”, vertelt Marian Freriks. Zij is één van de organisatoren van de Fisherman’s Friend StrongmanRun en exploiteert met haar man een recreatiebedrijf met een sportherberg en activiteitenterrein. “De StrongmanRun is méér dan een wedstrijdloop, het is een mix van sport en fun. Enerzijds strijden de deelnemers om de snelste tijd en om het maximale uit zichzelf te halen op een parcours over 21 kilometer met modderbaden en obstakels. Anderzijds is het een experience, een belevenis met veel publiek en entertainment.”

Andere survivals
De StrongmanRun gaat over één omloop, door bossen en over heuvels en de rivier De Regge. Het evenement is uniek voor Nederland en trekt ook veel deelnemers uit het buitenland. Andere survival-evenementen in Hellendoorn zijn de Regge Survival (circa 1600 deelnemers) en de Goldrushsurvival, waarin deelnemers al lopend, fietsend en zwemmend hun weg moeten vinden.

“De omgeving van het Nationaal Park, met veertig hectare ongerepte natuur, is super goed bewegwijzerd”, weet Freriks. “We hebben hier grote sport events gehad, zoals de Holland Ladies Tour en de NK cross. In 2016 krijgen we het NK veldrijden. Voor de natuurliefhebbers is er het Buitencentrum Paarse Poort van Staatsbosbeheer met een speelbos voor kinderen en een planetarium.”

Noaberschap
“De Hellendoorners zijn trots op hun dorp en de mooie natuur”, besluit Freriks. “De mensen zijn open en gastvrij. Het ‘noaberschap’, oftewel je buren helpen, staat hier hoog in het vaandel. Daarom kunnen we grote evenementen organiseren; de mensen helpen graag mee als vrijwilliger. En er zijn volop hotels, bed & breakfasts, bungalowparken, campings en groepsaccommodaties. Iédereen is welkom en er is voor elk wat wils!”