En dat is nodig, vindt directeur Govert Janzen. Met de status van Heilzame Badplaats op zak moeten ook ondernemers investeren is zijn gedachte. “Ons hotel heeft straks niet drie maar vijf sauna’s, er komt een nieuwe rustruimte en ook een extra restaurant met aandacht voor healthy food. De behandelsalons worden uitgebreid en we hopen later ook huid- en voedingsadviezen te kunnen geven. Dat past immers allemaal in het begrip vitaliteit”, vertelt hij.
Afgezien van de renovatie, is er volgens Janzen in het Badhotel ook aandacht voor duurzaamheid. “De verlichting bestaat nu uit spaar- of ledlampen, de energiebeheersing is aangepast en we produceren ook minder afval. Inmiddels wordt 90 procent van het keukenafval gebruikt als veevoer. Inmiddels zien we verschillende families hier al jaren terugkomen. Sommigen kennen elkaar ook van eerdere bezoeken.”

“Beter mens”

Niettemin denkt Janzen dat het label voordeel kan opleveren voor zijn hotel. “Het vergroot de bekendheid van Domburg, bijvoorbeeld in Duitsland. Bovendien hopen we met wellnessfaciliteiten het seizoen te verlengen en ervoor te zorgen dat bezoekers wat vaker naar het dorp komen.”
En wat merkt de vakantieganger dan van het heilzame? “Je gaat natuurlijk op vakantie om als een beter mens thuis te komen. En hier kun je wandelen in de natuur en genieten van de zee. Maar het schijnt ook dat bezoekers van Domburg minder snel verbranden doordat de wind en windsterkte de UV-A- en UV-B-stralen filteren. Het licht is hier anders. En het zeewater heeft een hoge concentratie natriumchloride, hetgeen goed schijnt te zijn voor hart en doorbloeding.”

Samenwerking

Het Badhotel heeft een nauwe samenwerking met de gemeente, zegt Janzen. “Die faciliteert het bedrijfsleven, met vergunningen bijvoorbeeld. Al duurde het wel een jaar voordat die rond waren. Ook de bijdragen aan de infrastructuur zijn natuurlijk van belang voor ondernemers, zoals een plan voor de boulevard en een autoluwe zone. Daarnaast is de gemeente actief in de communicatie over en promotie van Walcheren.”
“Ik hoop voor de toekomst dat in Domburg kwaliteit voorop staat. Geen stijging van toeristen en plat vermaak, maar een groep bezoekers die lekker gaat luchen en dineren en in de boetieks winkelt. Ik hoop dat mensen hier uiteindelijk echt komen voor de kuursfeer.”