Het loopt inmiddels storm op de vakantiebestemming, vertelt Ellen Verbeek. Yogabee is tot volgend jaar volgeboekt. Yogalessen vormen de hoofdactiviteit, maar er is ook een zwembad en een sauna. “Domburg heeft weidse uitzichten en is rustgevend omdat het er nog relatief leeg is”, zegt de ondernemer, tevens hoofdredacteur van het Russische Yoga Journal.
Nadat echtgenoot Sauer en zij al vanaf hun kindertijd, onafhankelijk van elkaar, de zomers doorbrachten in het Zeeuwse dorpje kochten ze er 15 jaar geleden een zomerhuis. Een plek om te verblijven en thuis te noemen wanneer ze hun woonplaats Moskou even voor vaderlandse bodem verruilen.

De luchten

Ook mediatycoon Sauer komt er tot rust. “Domburg heeft de ideale combinatie van het bos, De Mantelinge, en de zee. Ik kom net terug van een fietstocht van honderd kilometer en heb me weer verbaasd over de mooie luchten hier. Ook een reden waarom kunstenaars erop af kwamen en Domburg een kunstenaarsdorpje is. Het is niet ten prooi gevallen aan de moderne tijd en landschappelijk nog redelijk intact. Bovendien heeft het een agrarisch karakter en is het kleinschalig met minicampings en B&B’s, niet te luidruchtig en eigenlijk heel vriendelijk”, vindt hij.
Het media-echtpaar ziet Domburg als het absolute tegenovergestelde van hun Russische woonplaats. De rust en ruimte maken het dorp volgens hen een geschikte locatie voor hun plannen. Inmiddels staat er dan ook een yogacamping op stapel en zitten yogafestivals ter plaatse eveneens in de pijplijn, vertelt Verbeek. “In Yogabee is er ook aandacht voor duurzaamheid. Zo koken we vegetarisch en biologisch en is het pand zelf waar mogelijk met duurzame materialen gebouwd. Zonnepanelen zorgen voor schone energie.”

Zonuren

Het predicaat Heilzame Badplaats dat het dorp ontving past volgens Sauer goed in de richting die de gemeente in wil. “Ook ons yogacentrum sluit er goed bij aan, al stond ons plan hiervoor op zichzelf. Domburg heeft natuurlijk een heilzame traditie en je komt er lichamelijk en geestelijk verfrist van terug. Wat er nu precies zo heilzaam aan is? De streek heeft natuurlijk wel een soort microklimaat. Zo is het hier vaker mooi weer met relatief meer zonuren en trekt de lucht sneller open. En bij de zee kun je natuurlijk sowieso goed je hoofd leegmaken.”