“Ik woon in prachtig pand van meer dan honderd jaar oud aan het water, met vier etages, een tuin en vanaf mijn dakterras kijk ik uit op de duinen. Aan het einde van de straat ben ik geboren. Zeeland is dus gewoon thuis. Hier vind je de echte eilandmentaliteit en dat is meteen ook wat de provincie zo bijzonder maakt. Het is de enige in ons land waar eilanden zijn verbonden met een snelweg. En goed gelegen, want je bent relatief snel in België en Frankrijk maar ook in Duitsland”, vertelt hij.

Dichtbij de zee
Of hij ooit de Randstad overweegt? Vera heeft eigenlijk geen keus. Het oude pand aan de gracht is het ouderlijk huis waarin, naast zijn vrouw, ook zijn vader nog woont. Een tweede onderkomen in de Randstad zou ooit misschien nog een optie zijn, met het oog op het vele reizen van nu. Maar Zeeland is zo mooi, vindt hij. “Het landschap natuurlijk. Maar ook mijn stad Middelburg met zijn geweldige oude gebouwen. En het strand. Als je bent opgegroeid vlakbij de zee kun je niet ergens wonen waar die ver weg is. Dan heb je natuurlijk ook nog het mooie licht. Een reden waarom kunstschilders hier vroeger al naartoe kwamen.”

“Geen fake gedoe”
De stormvloedkering waar Vera vaak achteloos overheen rijdt kan hij toch ook wel waarderen. “En de rust is lekker. Ik kan me best voorstellen dat mensen uit de Randstad die daar hun targets moeten halen en er met bakfi etsen tegen elkaar botsen dat ook wel fi jn vinden. Al is het voor sommigen misschien te rustig. De mensen zijn hier nuchter en soms stug, maar als het goed zit is het ook ècht goed. Iedereen doet gewoon normaal. Geen fake gedoe.”

De muzikant ziet dan ook mensen terugkeren op de Zeeuwse bodem. Gezinnen met jonge kinderen die er weer komen wonen vanwege de veiligheid en omdat er genoeg ruimte en scholen zijn, zegt hij. “Je koopt hier voor hetzelfde geld een groter huis met meer grond. En je staat in Zeeland dus ook niet uren in de fi le. Maar eigenlijk wilde ik dit helemaal niet vertellen, joh. Straks komt iedereen hierheen”, lacht hij. “Zeg maar dat Zeeland heel naar is.”