Rond het EcoNexis huis wordt op 120 meter diepte aardwarmte naar boven gehaald, zo is te zien aan putten buiten waarin een kijkje valt te nemen via een glasplaat. Deze warmte dient onder meer voor verwarming binnenshuis. Eenmaal binnen, blijkt dan ook dat gas en CV geheel ontbreken. De demonstratiewoning, ook wel het huis van nu, is bijna zelfvoorzienend met onder meer 100 m2 zonnepanelen op het dak alsmede opvang, opslag, recycling van warmte en hemelwater.

Smart grid

Het huis laat zien hoe een slim energienetwerk kan functioneren. De rondleiding voert door de keuken, slaapkamers, woonkamer en sanitaire ruimten. Filmpjes in enkele van  deze ruimten en de voorlichters van het huis nemen de bezoeker mee.
In de woonkamer leren we over de energiecomputer, met bijbehorend display. Vraag en aanbod van energie worden er nauwkeurig op elkaar afgestemd. De computer verwerkt alle informatie, houdt bovendien energievoorkeuren bij en laat zien wanneer bijvoorbeeld het best energie kan gebruikt worden. En wanneer er door zonlicht meer energie is kan die teruggeleverd worden aan het netwerk. Een slimme wasmachine in het washok communiceert met de energiecomputer beneden en kan daardoor draaien wanneer dat energietechnisch het gunstigst is. De energieprijzen zijn immers variabel.

Technische installaties

Ook aan luxere zaken is gedacht in het huis. De al eerder genoemde aardwarmte wordt in verschillende ruimten zoals de keuken en woonkamer, ook gebruikt voor de vloerverwarming. Maar de bezoeker vindt in het huis nog meer technische installaties die energie besparen. Zoals in de badkamer met douche op de eerste etage, waar sprake is van warmteterugwinning. Zo verdwijnt de warmte na een verkwikkende douche niet in het afvoerputje maar in een systeem dat deze recyclet.
Isolatie is er uiteraard ook in het Zwolse huis. Waar een isolatiewaarde van 3,5 normaal is in nieuwbouw, is die hier 9.
Dit alles doet misschien wat futuristisch aan, maar in Nederland draait momenteel een pilot waarbij 250 bewoners een energiecomputer in huis hebben. Daarbij beschikken ze over de al eerder genoemde slimme wasmachine die kan draaien op het meest geschikte tijdstip.