Met plek voor tientallen vers- en horecapunten en aanvullende retail biedt de hal veel verschillende mogelijkheden, waarbij vooral vers en ambachtelijk centraal staan. Het inspelen op trends als biologische en verantwoorde voeding kon voor de opening al rekenen op vertrouwen uit verschillende hoeken. Temeer omdat de markt op zo’n vijf minuten lopen ligt van de Koopgoot. Daarmee moet het winkelen een extra dimensie geven. En dat doet het ook, stelt de Britse krant The Guardian. Zij plaatste de Markthal bovenaan haar top tien van Europese food-markten. Een hip en gevarieerd alternatief voor de bekende kerstmarkten, aldus de krant.
Anders dan bij de buitenlandse voorbeelden - zoals Barcelona, Valencia en Stockholm – is het ook mogelijk om in de Markthal te wonen. Boven de restaurants en winkels bevinden zich namelijk 228 huur- en koopappartementen.
Buiten goede reacties op het pand zelf prijst de Van der Leeuwkring ook de ontwikkeling van de omgeving van de Markthal. Zij kende dit jaar haar jaarlijkse prijs toe aan de ontwikkelaar. Uit een reactie aan Architectenweb is op te maken dat het stadsmilieu om de Markthal heen volgens de Van der Leeuwkring met aan aantal slimme katalysators is gevormd en voorbereid.

Internationale erkenning

De Rotterdamse Markthal is een 'zintuigluike explosie', zo luidt het oordeel van The Guardian. De koopkathedraal aan de Maas is dé plek om de kerstinkopen te doen, zo blijkt uit de top 10 van beste Europese voedselmarkten, die is samengesteld door de Britse krant.
Als lijstaanvoerder van de top 10 van beste voedselmarkten staat De Markthal in een mooi rijtje. Behalve de Dalston Food Market in Londen, hebben ook de Kauppatori in Helsinki, de Berlin Village Market, de Bristol Eats, de Naschmarkt in Wenen, de Great Market Hall in Boedapest, Le Marché Raspail in Parijs, de Östermalms Saluhall in Stockholm en de Torvehallerne in Kopenhagen een notering bij de besten bemachtigd.