Richard van Hooijdonk

Richard van Hooijdonk
Trendwatcher en futurist

Trendwatcher en futurist Richard Van Hooijdonk houdt zich dagelijks bezig met de “inspirerende toekomst die ons leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.” Tijdens de ruim 300 lezingen die Van Hooijdonk jaarlijks houdt, komt smart city vaak voorbij.

“Ongeveer tachtig procent van ons bruto nationaal product wordt verdiend in de steden. Als we deze steden efficiënter inrichten, kan daar nog meer geld worden verdiend en kunnen we er als bewoners effectiever, veiliger en prettiger wonen. Over de hele wereld ontstaan slimme steden. Singapore, Helsinki, Barcelona en Seattle zijn voorbeelden.”

Wat treffen we aan in slimme steden?

“In Seatlle heb je het project rainwatch. Neerslag wordt realtime gemonitord. Het werkt met sensoren. Hiermee kan de stad waarschuwingen versturen wanneer er een overstroming dreigt om burgers en infrastructuur te beschermen.

In New York City hebben ze de shotspotter, 18.000 in totaal. Deze sensor luistert naar geweerschoten en stuurt de dichtstbijzijnde politie-eenheid naar de plek waar het gehoord is.

Dit systeem zorgde ervoor dat het aantal dodelijke geweldincidenten in NYC het afgelopen jaar met 80 procent afnam. In meerdere steden wordt geëxperimenteerd met lichtsystemen die alleen aangaan als er mensen lopen of er bijvoorbeeld auto’s in de buurt komen.

Metingen wijzen uit dat je met dit systeem minimaal veertig procent op de elektriciteitskosten kunt besparen.

Metingen in Barcelona wijzen uit dat je met dit systeem minimaal veertig procent op de elektriciteitskosten kunt besparen. Dezelfde lantaarnpalen bevatten ook sensoren en camera’s waarmee ongewenste figuren worden gesignaleerd en de waterbehoefte in parken kan worden bepaald.

Slimme technologie, met elkaar verbinden. In Singapore zijn eigenschappen als temperatuur, lucht- en waterkwaliteit via sensoren met elkaar verbonden. Hierdoor kan de stadstaat de leefbaarheid in de stad verhogen en mogelijke overlast voorzijn. En wat te denken van alle initiatieven met zelfrijdende voertuigen.”

Mooie voorbeelden, maar hoe ver zijn we in Nederland?

“In Nederland moeten we echt in de versnelling. Her en der zie ik losse initiatieven, maar er is juist een strategische en overkoepelende aanpak nodig. Niets ten nadele van huidige bestuurders. Zij doen hun uiterste best, maar is nog te weinig bewustwording. Het zijn veel vraagstukken.

Eigenlijk is er een partij nodig die een product ontwerpt waarin alles samenvalt; een soort Windows. Dat zal niet gebeuren. Toch moeten we nu wel snel navigeren en met de toekomst bezig zijn. De overheid moet eigenlijk twee werkstructuren creëren.

Een voor het nu, waarbij natuurlijk ook zaken als de energietransitie voortvarend worden opgepakt. En één voor de toekomst. We hebben nieuwe denkbeelden en regels nodig, daar horen nieuwe mensen bij.

Zij halen hun kennis hyperconnected uit de hele wereld. Gespecialiseerde teams werken aan innovatie en disruptie, op weg naar een toekomst waarin de steden intelligent zijn en waarin slimme technologie onze levens makkelijker, schoner en duurzamer maken.”