Berend van Duin
Directeur het Zalmhuis

Berend van Duin van het Zalmhuis: “Ooit werd er in de Maas heel veel zalm gevangen. Het Zalmhuis van nu is feitelijk een replica van het eerste Zalmhuis. Het is dus niet een heel bewuste keuze, maar heeft een historische achtergrond. Dat Rivium er was, speelde echter wel een grote rol omdat dit ‘traffic’ met zich mee zou brengen. Rivium is een prima plek voor ons om gevestigd te zijn, we vervullen een regionale functie voor bedrijven en particulieren met een brasserie en zalen.”

Van Duin vertelt dat ondernemers op Rivium inspraak hebben op de plannen via diverse contacten met de gemeente. “Dat geldt ook voor oplossingen betreffende de aanpak van leegstand. Op netwerkbijeenkomsten vernemen we vaak de plannen.

Ook is er een website voor ondernemers waar al het nieuws te vinden is. De verschillende ondernemersverenigingen hebben zitting in het Economisch Netwerk Capelle en de gemeente is transparant in haar plannen.”

Van Duin stelt dat Capelle op zich een goed vestigingsklimaat heeft, maar dat wat hem betreft het OV op Rivium beter geregeld mag worden. “Het doortrekken van de parkshuttle route helpt al, de waterbus hier laten stoppen zou ook erg fijn zijn. Nu zie ik dagelijks lange files, terwijl die mensen ook ontspannen op de boot naar huis zouden kunnen. Dat is beter voor die mensen, voor het milieu en dus voor de hele stad.”Arthur Nederlof
CEO VANAD Group

Arthur Nederlof is CEO bij de VANAD Group. Dit bedrijf bestaat uit verschillende onderdelen, waarvan de grootste ook al tien jaar op Rivium gevestigd is. “Het oorspronkelijke bedrijf was actief in Kralingen, maar VANAD groeide hard en zocht naar een professionelere uitstraling. Dat is gevonden op Rivium. In totaal hebben we nu tien gebouwen, we maken daar een campusachtige omgeving van.”

De contacten met de gemeente verlopen volgens Nederlof ook uitstekend. “Ik heb het gevoel dat de communicatie oprecht is en het is zeer plezierig. Mijn oom maakt deel uit van het parkmanagement dat ervoor zorgt dat de stem van actieve bedrijven gehoord wordt. Rivium heeft grote voordelen; goed bereikbaar en veel ruimte. De ligging zo dicht bij de hogeschool en Universiteit is ook fijn.

Zo hebben we ruimschoots toegang tot getalenteerde medewerkers. Ik geloof niet dat de huidige leegstand iets met de locatie te maken heeft, die is uitstekend. Wij hebben veel contact met andere bedrijven, we kennen de meesten waardoor er soms mooie samenwerkingen ontstaan.”

Nederlof is blij met de geplande transformatie. “Dat bewijst opnieuw dat er geïnvesteerd wordt. De zelfrijdende shuttlebus is er al heel lang, maar blijkbaar nog steeds uniek. Wat mij betreft zou het OV vanuit Rivium wel tot wat later beschikbaar mogen zijn. Op ons kantoor wordt regelmatig tot ’s avonds laat gewerkt. Een hotel zou ik ook toejuichen, er moet dynamiek blijven.”Laurens Smits
Directeur VASPRO bouwmanagement

Laurens Smits, directeur VASPRO bouwmanagement vertelt dat zijn klant, een Rotterdamse ontwikkelaar, de ambitie heeft om twee leegstaande kantoorpanden te transformeren naar woningen. “Rivium is prachtig gelegen aan de Nieuwe Maas en de A16 en heeft alleen kantoren en kleinere bedrijven. Door een woonfunctie toe te voegen, zorgen we ervoor dat wonen, werken en verblijven het gebied verlevendigen.

De gemeente zoekt al langer naar mogelijkheden om de leegstand kwijt te raken en wij willen het echt gaan doen!” Smits maakte met zijn team een gebiedsvisie met daarin de transformatie van twee kantoorpanden naar woningen. “We denken aan multifunctionele ruimtes op de begane grond zoals horeca, een winkel of wasruimte en daarboven een woonfunctie.

Het gaat om de voormalige panden De Rijckevorsel en Imtech.” De Rijckevorsel telt negen lagen en Smits ziet daar woonruimte voor 150 mensen. “Dat kan zelfstandige woonruimte zijn, of woonruimte met gedeelde voorzieningen in gemeenschappelijke ruimtes. Dat is een trend onder vooral jongeren; zij doen graag veel samen zoals koken, de was, verblijven. De gemeente is blij met onze ideeën.”

Door de transformatie van leegstaande panden naar woningen kan het gebied zich volgens Smits ontwikkelen tot een toekomstbestendige ruimte waar wonen, werken en verblijven prettig samen gaan. “Het maakt Rivium als geheel mooier en beter, we staan aan het begin van iets moois!”