Ed Pannebakker
Directeur woningcorporate De Goede Woning

“Leegstaande kantoorpanden geven een stad niet bepaald een leuke uitstraling. Door transformatie naar een andere bestemming krijgt een gebouw weer een functie en geeft het kleur aan de buurt. Om een pand te transformeren naar woonbestemming, moet het wel dicht bij (of in) het centrum of in een woonwijk liggen en geschikt zijn om er woonruimte van te maken.”

Boost voor de binnenstad

Casa Italia ligt in het stadscentrum, vlak bij de bioscoop, het theater en de winkels. “We hebben gebouwd voor een doelgroep die aansluit bij wat de stad nu en in de nabije toekomst nodig heeft. Het centrum van Zoetermeer kent een hoge gemiddelde leeftijd en dat had zijn weerslag op de nog aanwezige horeca en winkels. Met de komst van de jongeren krijgt de middenstand ook weer een boost.” Aan belangstelling voor de appartementen geen gebrek, er kwamen zeshonderd reacties. “Er zijn drie typen appartementen. Ook met het oog op de toekomst, omdat we weten dat het aantal eenpersoons huishoudens verder gaat groeien.”

Verschillende partijen

Pannebakker vertelt dat de gemeente met het idee is gekomen om leegstaande panden te transformeren naar woonruimte. “Een prima initiatief waar wij natuurlijk graag aan meewerkten. De derde partij was de verkoper van het pand.” Hij vertelt ook dat dergelijke trajecten vaak lang duren. “Het hangt feitelijk af van de prijs die de verkoper voor zijn pand vraagt, want het moet ook voor ons wel financieel haalbaar kunnen zijn om de hoge transformatiekosten op te brengen. Pannebakker merkt al dat andere pandeigenaren het idee interessant vinden, maar dat daardoor soms ook hun vraagprijs stijgt. “Daar loopt het vaak op stuk en daarnaast is niet elk pand geschikt.”

Door het lege kantoorpand te transformeren naar appartementen heeft Zoetermeer een bruisend Stadhuisplein dichterbij gebracht, veel jongeren aan woonruimte geholpen en het MKB een nieuwe boost gegeven. “Zoetermeer wordt volwassen en heeft een eigen dynamiek. Veel jongeren kiezen er dan ook bewust voor om in het centrum te willen wonen.”